Gå direkt till innehållet
Fraktfritt från 699 kr
Vi har levererat växter och tillbehör sedan 1998
InspirationForum
Kassan

Aktiv sommar i trädgården

Den som vill vara aktiv under sommaren och har en trädgård behöver inte gå sysslolös. Man kan alltid komma på nya projekt för att förändra och försköna. Även om man är intresserad av att arbeta i trädgården bör man göra så att det man tar sig för inte leder till ännu mer arbete senare i underhåll.

Rensa ogräs är t.ex inget de flesta är intresserade av och gör man arbetet ordentligt från början slipper man mycket av det tråkiga arbetet senare.

Gräsmatta
Något de flesta har och som tar mycket tid är gräsmatta. En gräsmatta kräver mycket mer skötsel än vad man ofta tänker på. Den ska gödslas, klippas, vattnas och dessutom måste man rensa bort ogräs om vill ha den grön och fin. Det innebär många timmars arbete varje år. Därför kan man spara mycket arbete på att minska gräsmattan och istället göra något annat av den. Man kan lägga plattor som gångar eller kanske en uteplats. Det kräver en del arbete men när det väl är gjort sköter det sig själv.

Buskar och träd
Att plantera buskar och träd gör att man får en lättskött trädgård på sikt och dessutom är det vackert. Gör man markarbetet ordentligt och tar bort grässvålen så innebär det inte mycket arbete i fortsättningen. Något som underlättar ytterliggare är att täcka marken mellan växterna med tidningspapper som sedan täcks med täckbark eller flis. I fortsättningen behöver man inte göra någonting för att det ska se fint ut. Vattna får man förstås göra första året.

Dammar
Något som blivit väldigt populärt de senaste åren är dammar i olika former. Varför inte anlägga en egen? Det är både vackert och stämningsfullt. Det är ganska mycket jobb att gräva en stor damm som ska täckas med dammduk men det ger bäst resultat. Med hjälp av växter och sten göms dammduken effektivt och dammen ser naturlig ut.

En enklare damm får man genom att köpa en formgjuten damm som grävs ner. Det är betydligt enklare men kan bli nog så effektfullt.

Sommarblommor
Sommarblommor
Handla nu

Oavsett vilken sorts damm man anlägger måste det till filter och pump. Således krävs det också ström, vilket gör att arbetet blir ganska omfattande.

Vill man göra det riktigt enkelt för sig fyller man bara en tunna med vatten och köper ett par dammväxter att plantera i tunnan. Några stenar kan man också lägga i för att det ska bli ännu finare.

Rabatter
Annorlunda rabatter har också blivet mycket populärt under senare år och det finns flera olika typer man kan anlägga, anpassade efter befintliga förhållanden. Har man ett fuktigt läge där det är svårt att få gräs och andra växter att trivas kan man anlägga en torvrabatt. Genom att blanda torv i jorden får man lämplig jord till växter som Rhododendron och Azalea. De vill ha lågt pH-värde och lite fuktigt om fötterna. Har man i stället en plats där det är sandigt och torrt kan man göra ett stenparti och plantera växter som gillar de förhållandena. Är det en skuggig plats man har kan man anlägga ett Woodland och plantera växter som gillar skugga. Oavsett förhållanden kan man alltså hitta växter som trivs och i de flesta trädgårdar går det att anlägga någon av ovanstående rabatter.

Pergola
En stor öppen plats i trädgården är perfekt för en pergola som växter kan klättra i. Hur stor den görs beror förstås på utrymmet på platsen men även användningsområdet är avgörande. Ska man bara ha den att gå igenom behöver den inte göras så bred, men den måste vara hög nog för att det ska gå att gå igenom den när den är överväxt med växter. Vill man ha en lite längre gång kan man göra flera sektioner.

Pergolor finns färdiga att köpa i plast eller metall, men man kan också göra en själv i trä. Vill man sitta i sin pergola gör man den så bred att man får in trädgårdsmöblerna och kan gå bredvid. Genom att skissa lite kan man komma fram till lämplig modell. Vid en pergola planterar man förstås rosor och klematis, men man kan också plantera humle och pipranka för att få det grönt och lummigt.

Vill man aktivera sig finns det uppenbarligen hur mycket som helst som man kan göra och ovanstående får mest ses som lite inspiration. Gå ut i trädgården, njut och planera!

Mer att läsa:
Månskensträdgården
Anlägg en surjordsrabatt
Anlägg en skuggrabatt
Anlägg ett eget stenparti
En trädgårdsdamm ger liv åt trädgården
Vatten i Trädgården
Anlägg en trädgårdsdamm!
Woodland

Anmäl dig till vårt nyhetsbrevErbjudanden, nyheter och inspiration varje vecka!
Odla.nu är en mötesplats och inspirationskälla för alla som är intresserade av växter, odling och en vacker trädgård.
Om oss & vår butikPersonuppgifterKundserviceKöp- och LeveransvillkorVäxtlexikonFrågor & svar
Följ oss och bli inspirerad
FacebookFacebookInstagramInstagram
Gå till https://klarna.se/KlarnaGå till https://www.postnord.se/Postnord
© 2023 Odla.nu i Sverige AB