Gå direkt till innehållet
Fraktfritt från 699 kr
Vi har levererat växter och tillbehör sedan 1998
InspirationForum
Kassan

Anlägg en trädgårdsdamm!

En trädgårdsdamm ger liv åt trädgården och nu är det en bra tid att anlägga den. Till dammen lockas många nyttiga djur såsom paddor och grodor som äter sniglar och fåglar som går hårt åt ogräsfröet i marken. Med en liten pump kan man får fram det lugnande skvalpet på kvällarna. Kanske har man möjlighet att skapa en liten bäck om tomten lutar lite grann.

Grävningsarbetet kan man med fördel göra nu innan tjälen kommer. Man behöver ha ett djup på minst 70 cm om man vill odla näckrosor. Platsen bör vara solbelyst under stor del av dagen om man vill att näckrosorna skall blomma. Det finns speciella dukar som kan köpas metervis i gardencenters. Vi har haft vår i 6 år nu och den är fortfarande tät. Det är det enklaste sättet att anlägga dammen om man inte vill ha vattensjukt runt dammen. Betong går också men kräver omsorgsfull armering.

I vår när tjälen gått ur kan man släta till väggarna och lägga på fin sand. Därefter läggs duken på och vatten fylls på till ett bräddavlopp på lämpligt ställe. Det är bra om man kan leda t.ex. vatten från takrännor till dammen så att man får en viss omsättning.

Man kan sedan forma till dammen med stenar och sand för att åstadkomma en naturlig strand. Så är det dags för plantering. Det mesta kan man hämta i naturen. Kabbeleka, svärdslilja, fackelblomster, blomvass, kaveldun är exempel på vilda växter som gör sig bra.

På stränderna kan man komplettera med fuchsior i krukor, knölbegonior och liknande. Runt dammen är det bra om det finns täta buskar så att fåglarna har möjlighet att fly undan sparvhöken.

Odla.nu är en mötesplats och inspirationskälla för alla som är intresserade av växter, odling och en vacker trädgård.
Om oss & vår butikPersonuppgifterKundserviceKöp- och LeveransvillkorVäxtlexikonFrågor & svar
Följ oss och bli inspirerad
FacebookFacebookInstagramInstagram
Gå till https://klarna.se/KlarnaGå till https://www.postnord.se/Postnord
© 2024 Odla.nu i Sverige AB