Gå direkt till innehållet
Fraktfritt från 699 kr
Vi har levererat växter och tillbehör sedan 1998
InspirationForum
Kassan

Vatten i Trädgården

Oavsett om det är ett litet fågelbad, ett vattenblänk eller en rejäl trädgårdsdamm så är vatten i trädgården alltid ett trevligt inslag som ger spännande upplevelser.

Vattnet lockar dessutom till sig fåglar, insekter och med lite tur även grodor och paddor som gör stor nytta när de håller efter sniglar och annat som vi helst vill vara utan.

Fågelbad
Ett litet fågelbad har alla plats för och det finns att köpa i många olika material. Men med lite fantasi tillverkar du det enkelt själv av ett gammalt keramikfat, en vacker bricka eller något liknande, använd vad du har till hands. Ett fågelbad behöver inte vara mer än fyra-fem centimeter djupt och gärna med lite småsten eller singel på botten. Med ett fågelbad i trädgårdslandet är chansen även stor att du får ha dina jordgubbar i fred eftersom fåglarna framförallt äter av dessa på grund av vätskeinnehållet.

Vattenblänk
Varför inte göra ett litet vattenblänk i rabatten, gärna med en fontän som fuktar luften och gör underverk för blommorna under stekheta dagar.

Trädgårdsdamm
Men det kanske nästan alla önskar sig är en rejäl trädgårdsdamm fylld med spännande exotiska växter och några lojt simmande guldfiskar. En plats för kontemplation och vila efter arbetet i trädgården med ogräsrensning och annat.

Har du tänkt göra en damm så är placeringen viktig. Den ska helst smälta in naturligt i den omgivande miljön men ändå finnas i närheten av din uteplats för att ge så mycket trivselverkan som möjligt. Sol och skugga är också viktiga aspekter i samanhanget, eftersom även vattenväxterna behöver båda delarna i rimliga proportioner. Tänk igenom placeringen ordentligt innan du bestämmer dig, för när dammen väl är på plats, planterad och färdig, då flyttar du inte den i en handvändning.

Storleken är viktig. En lite större damm får efter ett tag en naturligare balans i vattnet och är därför lättare att sköta. I en stor och djup damm är valmöjligheterna också större när det gäller växter, dessutom är det enklare att hålla fisk i den.

Tips
Vill du ha tips om hur du går tillväga vid anläggningen, planteringen och valet av växter? Vill du veta mer om olika filter, dammfolie och andra tillbehör? Då ska du följa vår artikelserie som vi kommer att publicera under våren och sommaren där vi tar upp alla dessa frågor. Du får också följa anläggningen av en trädgårdsdamm från första spadtaget tills isen lägger sig i vinter.


Trädgårdsdamm

Odla.nu är en mötesplats och inspirationskälla för alla som är intresserade av växter, odling och en vacker trädgård.
Om oss & vår butikPersonuppgifterKundserviceKöp- och LeveransvillkorVäxtlexikonFrågor & svar
Följ oss och bli inspirerad
FacebookFacebookInstagramInstagram
Gå till https://klarna.se/KlarnaGå till https://www.postnord.se/Postnord
© 2024 Odla.nu i Sverige AB