Gå direkt till innehållet
Fraktfritt från 699 kr
Vi har levererat växter och tillbehör sedan 1998
InspirationForum
Kassan

7 orsaker till att dina krukväxter vissnar!

Ingen har om mål att ha ihjäl sina krukväxter. Vi pysslar gärna om dem men ibland blir det fel med vissna och tråkiga krukväxter som följd. Odla.nu listar de 7 vanligaste orsakerna till att våra rumsväxter mår dåligt eller till och med vissnar helt.

Av Katarina Kihlberg

När du tar hem en ny krukväxt behöver den vänja sig vid det nya klimatet. Om något eller några blad trillar i början behöver du inte oroa dig. För att kunna ge din växt bästa möjliga förutsättningar bör du ta reda på vilken miljö den härstammar ifrån. Självklart ställer en växt från en tropisk regnskog andra krav än en kaktus från ökenklimat.

Men vissa faktorer bör du tänka på vilken växt det än handlar om. Här följer de 7 vanligaste orsakerna till att krukväxter inomhus faller ifrån.

1. Övervattning och fel vattning

Den främsta orsaken till att våra inomhusväxter dör är övervattning. Låt aldrig dina växter stå i vatten och vattna inte slentrianmässigt alla växter lika mycket vid samma tidpunkt.

Det viktigaste för rätt vattning är att ta reda på vilka krav respektive sort ställer. Det handlar om att härma den miljö växten kommer ifrån.

Bra att veta är också att de flesta växter har vattnats underifrån hos odlaren. Fortsätt gärna med det! Bäst är att ha en kruka med dräneringshål i på ett rejält fat. Vattna på fatet och låt stå. Det vatten växten inte har sugit upp efter någon timme hälls bort. Om du inte har växten på fat utan den står i en ytterkruka utan hål kan du så klart vattna uppifrån men var då noga med att kolla så att det inte står vatten i ytterkrukan!

2. Låg luftfuktighet

Blir bladen på dina krukväxter bruna längst ut kan det vara ett tecken på för låg fuktighet kring plantan. På vintern är inomhusluften tyvärr ofta för torr för krukväxternas bästa. Det finns luftfuktare att köpa. Enkla och billiga metoder för att tillföra fukt är att ställa ut fat med vatten som får avdunsta nära växterna. Att duscha växterna är uppfriskande och håller bladen rena men för att höja luftfuktigheten måste du duscha flera gånger varje dag.

fröer2
Alla fröer med 50%
Handla nu

Ett sätt att höja luftfuktigheten och skapa härlig inomhusmiljö är att sätta många växter tillsammans. De fuktar då varandra när vatten avdunstar via bladen.

3. För lite ljus

Långa, rangliga plantor är ofta ett tecken på ljusbrist. Plantan kan få små blad som sitter på långa bladskaft, bladen kan också torka in och på vissa växter bli missbildade.

Placera dina växter så ljust som möjligt under den mörka årstiden och vill du ha växter inne i rummet ger du dem extra belysning. Lysrör och lågenergilampor fungerar bra då de ger mycket ljus och rätt ljus för växterna samtidigt som de avger lite värme.

4. Dragig placering

Inomhusväxter som utsätts för drag, särskilt blommande växter och sådana som härstammar från tropiskt klimat, trivs inte. Vissa är mer känsliga än andra, julstjärnan är en av de växter som kan skadas omedelbart av att utsättas för drag.

Placera inte krukväxter vid en dörr som ofta öppnas eller i en fönsterkarm där fönster ofta står på glänt.

5. Stark värme

En krukväxt som står nära en värmekälla, som en kamin eller ett hett element, torkar ut. Att vattna ofta men låta växten stå kvar i värmen hjälper inte – luften runtomkring är alldeles för torr och vattnet i jorden torkar bort innan växten hinner ta upp det.

6. Ohyra

När växterna inomhus drabbas av ohyra, som löss och kvalster, är det viktigt att reagera direkt. Det finns inga naturliga fiender i inomhusmiljön så spridningen lär ske fort om du inte gör något.

Försök ta reda på vad det är för ohyra och hur den ska bekämpas så snart du kan.

Ju bättre en växt mår desto starkare skydd har den mot ohyra. Förebyggande är alltså att se till så att dina rumsväxter mår så bra som möjligt!

7. Rotsnurr

När en växt växer sig för stor för sin kruka börjar rötterna växa runt och snurra ihop sig. Följden blir att rötterna får sämre kontakt med jorden och vatten och näring därmed tas upp sämre.

Plantera om dina växter när du märker att de har vuxit till sig. Kontroller a rötterna och om det har bildats rotsnurr ska den klippas upp så att rötterna kan komma loss och börja växa ner i krukan i stället för runt sig själv.

_Det var de 7 vanligaste orsakerna till att dina krukväxter faller ifrån! Ha dem i åtanke så kommer dina rumsväxter frodas och må fint!_

Anmäl dig till vårt nyhetsbrevErbjudanden, nyheter och inspiration varje vecka!
Odla.nu är en mötesplats och inspirationskälla för alla som är intresserade av växter, odling och en vacker trädgård.
Om oss & vår butikPersonuppgifterKundserviceKöp- och LeveransvillkorVäxtlexikonFrågor & svar
Följ oss och bli inspirerad
FacebookFacebookInstagramInstagram
Gå till https://klarna.se/KlarnaGå till https://www.postnord.se/Postnord
© 2023 Odla.nu i Sverige AB