Vitt ludd på dracena

Jonna

Hej

Min dracena marginata har fått ett vitt ludd på bladen, mest vid stammen även men lite på bladen. Vad kan det vara och hur får jag bort det? Löss?

Köpte den på Ikea för några månader sen. Vet inte om jag vattnar rätt, den verkar lite ledsen. Några skötselråd i allmänhet när jag fått bort luddet?

Bifogar foto.

Tack!

/Jonna

Odla Svarar: 

Hej

Din dracena har drabbats av ullöss. Ullöss är tyvärr väldigt svårbekämpade, så om du nyligen har köpt dracenan tycker jag att du ska klaga och få en ny kanske. De får inte sälja växter med ohyra på!

Vill du ändå försöka bekämpa ullössen, så plocka bort alla ullöss du ser. Torka sedan dracenans blad med svamp eller trasa som doppats i såplösning med 1 deciliter såpa och 1 liter vatten. Spruta sedan hela din dracena noggrant med såpspritlösning som du får genom att lägga till 1 matsked T-sprit i ovanstående såplösning. Var dock försiktig då vissa växter inte tål spritlösningen. Testa gärna på ett blad först och vänta några dagar och kolla om dracenan reagerar.

Du kan behöva upprepa besprutningen 5-6 gånger med 7-10 dagars mellanrum innan ullössen ger sig. Städa även ytterkrukan, fönsterbrädan och fönstret i dracenans närhet mycket noga. Provado insektspinnar och -spray kan också användas. Har många växter blivit smittade finns det även biologisk bekämpning med rovskalbaggen Cryptolaemus montrouzieri som äter ullöss.

Blomsterfrämjandet har en bra artikel om dem: Ullöss

Skötselråd hittar du här: Banddracena

Med vänlig hälsning Sylvia