Gå direkt till innehållet
Fraktfritt från 399kr
Vi har levererat växter och tillbehör sedan 1998
InspirationForum
Kassan

Vintervila...

Hej.
Jag har en fikonplanta som jag har haft i en kruka under flera år. I år tyckte jag att den var för stor att ta in, så jag planterade den i rabatten, i hörnet mellan huset och ett staket.

Nu undrar jag hur jag ska göra för att få den att övervintra. Det finns 15-20 fikon på den.

Tacksam för svar.
Mvh
Ina

Odla svarar:

Nu beror det ju på var du bor någonstans och vilken sort det är frågan om. I zon 1 i sydligaste Skåne kan de härdiga sorterna klara sig bra med bara lätt övertäckning av marken med torra löv och vinterskyddsväv över växten. Är det däremot en högre zon, så behövs det andra arrangemang.

Kan du t.ex. bygga ett litet löstagbart "växthus" runt den över vintern? S.k. uterumsdelar i vinterisolerkvalitet finns att köpa i många byggvaruhus och hos växthusleverantörer. Inne i detta "växthus" kan man sedan ha ett litet element, en s.k. frostvakt som kopplar på om det hotar bli för kallt. Det räcker om den är inställt på 1-2 plusgrader. Se bild i denna artikel, visserligen med en palm i men principen är densamma. En bit av Medelhavet i Torslanda

En annan, kanske inte fullt lika elegant lösning är att använda skivor av frigolit och bygga in den med sådana. Eller så tar man s.k. husisolermatta och lindar om den luftigt. Men då behöver mattan skyddas mot väta med någonting, bara det inte blir ett för tätt paket så växten möglar där inne.

Sylvia

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev
Erbjudanden, nyheter och inspiration varje vecka!
Odla.nu är en mötesplats och inspirationskälla för alla som är intresserade av växter, odling och en vacker trädgård.
Om oss & vår butikPersonuppgifterKundserviceKöp- och LeveransvillkorVäxtlexikonFrågor & svar
Följ oss och bli inspirerad
FacebookFacebookInstagramInstagram
Gå till https://klarna.se/
Klarna
Gå till https://www.postnord.se/
Postnord
© 2021 Odla.nu i Sverige AB