Vilken klätterväxt ska jag välja?

Fredrik

Hej

Jag har en balkong i nästan perfekt söderläge i Stockholm. Jag vill skapa djungelkänsla där, där ska vara FYLLT med liv. Jag vet inte vilken klätterväxt jag ska sätta på väggarna som då har väster/öster-läge.

1) Jag vill inte att de ska permanent påverka väggarna för jag kommer bara bo här ca 4 år till. 2) De ska täcka väggarna med massvis grönska. 3) De ska vara vintertåliga med lite manuell hjälp. 4) Gärna vara ganska snabbväxande.

Bonusfråga: Tips på växt att täcka taket med.

Mvh Fredrik

Odla Svarar: 

Hej

Det låter som om en vinranka skulle passa på din balkong. Då kan Djungel-Tarzan plocka druvor från taket och får en yvig grönska omkring sig.

Sätt upp en rejäl spaljé mot väggen så att vinrankan kan fästas i den och inte i själva väggen. Några clips kan hålla ett par grenar fast i taket och ge grönska även där.

Välj en staketdruvesort av labruska-typ, de är de mest tåliga på våra breddgrader. Mer om beskärning och skötsel hittar du om du gör en sökning på vindruvor här på Odla.nu. Läs om staketdruvor här: Staketdruvesort

Plantera i en stor så kallad isolerkruka av EPP som hjälper rötterna att klara vinterkylan på utsatta lägen och håller den svala under sommaren.

Med vänlig hälsning Sylvia