Felmeddelande

  • Deprecated function: Methods with the same name as their class will not be constructors in a future version of PHP; views_display has a deprecated constructor i include_once() (rad 3469 av /var/www/html/includes/bootstrap.inc).
  • Deprecated function: Methods with the same name as their class will not be constructors in a future version of PHP; views_many_to_one_helper has a deprecated constructor i require_once() (rad 127 av /var/www/html/sites/all/modules/contrib/ctools/ctools.module).

Växtplats Rhododendron

Hej Sylvia
Har en hörna i trädgården placerad i nordväst och med en slänt nedanför där en stor hassel står. Hela tomten ligger ca 2-4 m över den mark där väg, åkrar ligger. Häruppe ligger också min plats jag tänkt mig för Rhododendronen. Hasseln kommer att ge delvis vindlä från nv. Från norr så har jag en bergknalle som skyddar och från sv. ett buskage. Så det är vinden från nv. som kan slippa emellan och då främst vintertid. Bor lite öster om Trollhättan. Är det dåligt val av plats? Finns det mer och mindre tåliga arter av Rhododendron?

Skall jag avstå och satsa på någon annan växt?

Hälsning Lisa

Odla Svarar: 

Det låter ju som en perfekt plats. Och Trollhättan är inte Sibirien precis, så du kan välja och vraka ganska fritt, ta gärna även azaleor (=lövfällande rododendron-sorter). Och en slänt är bra, då rhododendron trivs med att vatten inte står på "fötterna" vintertid. T.ex. Nisses har en del fina sorter och kan ev. beställa fler om du önskar.

Tänk dock på att rhododendron vill ha surjord, så blanda in rejält med okalkad torv innan du planterar. Behöver det terrasseras, så kan du använda torvblock: http://www.odla.nu/artiklar/surjord.shtml

Som en liten inspiration kanske du kan kolla här: http://www.odla.nu/artiklar/azaleadalen.shtml, du bor ju nära och kan gå och titta på blomningen i vår. Sedan kan du gå över till Botans Rododendrondal och titta vad som blommar där. Man får en mycket bättre uppfattning om växterna om man ser dom uppvuxna live, det är svårt att se det om man bara ser en liten bild i en etikett i plantskolan.

Denna tidigare svar kanske också har lite idéer du kan använda:
http://www.odla.nu/fs/article/file_9.html

Sylvia