Växter till en vild trädgård med sol och klippor.

Maria Mattsson

Jag undrar vad jag skall sikta på för växter till mitt fritidshus som ligger i Gryts skärgård högt upp på en klippa. Hårt utsatt för sol framförallt. Blåser inte allt för mycket då det ligger på fastlandet.

Halva tomten mot söder/väster har stark sol, utsikt och klippor med en del stora och djupa skrevor som jag funderar på att göra om till mer kontrollerade odlingar. Samt små bitar av gräs och rönnbär.

Här torkar det ut på sensommaren väldigt. En stor oxel står vackert med lite gräs runt om på norra delen. Den östra sidan av tomten har morgonsol och är utan klippor, här skulle jag vilja skärma av dasset med någon slags växtlighet.

Höst o vår blir här nästan översvämmning på en viss del här, där jag sett tuvgräs, så det händer nog varje år antagligen, men det torkar ut sommartid. Ett litet körsbärsträd har rotat sig vilt och det vill jag behålla, men det finns inga rabatter, gräsmattor eller blommande buskar för att det tidigare varit ett militärt logement. Dock är det ett fritidshus, så det får inte kräva så mycket skötsel av oss.

Skulle vilja ha en klätterros, remonterande och helst vit. Är svag för japanska trädgårdar. Kanske mer ormbunkar, vackra gräs och rosor? Vilka växter kan gilla en sån här tomt? Det växer mycket körsbär runt om, och en vansinnig mängd slån som jag har motat bort med röjsåg. Finns någon växt som kan ta över en sån slåntäckt mark bra? Eller skall jag bara odla i lådor? Tips o råd mottages tacksamt!

Odla Svarar: 

Det låter underbart med en trädgård i skärgården, eller i närheten i alla fall. Du har massor med gråa, vackra klippor och dem tycker jag du bör låta vara som de är, klippor är ju vackra.

Du säger att du vill ha ett grönsaksland. På dessa bilder du bifogar verkar den bästa platsen vara intill tujorna, i den bilden med ett barn i koja. Där ser jorden ut att vara tillräckligt djup eftersom det växer grönt och frodigt. 
Men det är klart att du kan odla grönsaker i pallkragar eller så bygger du större ramar av virke och odlar i dessa. Ordna rejäla kompostbingen så att du kan samla trädgårdsavfall och få prima jord!

En klätteros vill gärna ha en djupare jord, så se efter om du har en strörre bergskreva där jorddjupet blir tillräckligt. Ordna ev. mer jord, som får vara något lerblandad, porös och näringsrik. Sedan kan du kolla rosor som 'New Dawn' (silverrosa), 'Penny Lane', 'White Nights'. 
'Polstjärnan' och honungsrosen 'Lykkefund' skulle också passat men de är engångsblommande, får dock massor med nypon sedan.

Läs gärna min artikel Växter för kustnära lägen

I övrigt låna/köp gärna en bok som heter Vildros och kaprifol, trädgård på ön av Torsten Wallin. Den berättar om precis sådan miljö som din trädgård verka ha.

Sylvia