Växter för balkong?

Christel

Jag har balkong och tänker ha balkonglåda. Jag har sol på förmiddag och fram till ca 14.00 sedan blir de skugga. Jag hade tänkt mig lavendel men vad passar till den jorden? För jag har ingen stor balkong och vill gärna ha något blommande.

Jag tänkte även plantera klematis i kruka, går de? Hur stor kruka ska det vara? Kan man odla något mer i den krukan för har läst att rötterna och rothalsen ska vara i skugga.

Tacksam för svar!

Odla Svarar: 

Hej!

Visst kan du ha lavendel i balkonglådor, men du får sedan vinterskydda dem om du ska ha kvar dem till nästa år. Ha en sandblandad Yrkesodlarjord eller annan bra balkongjord (står på påsarna).

Samma jord kan du även ha till en klematis. Välj inte de storblommiga, utan köp någon från i viticella- eller atragene-gruppen. Dessa är lätta att sköta då man kan klippa ner dem rejält på hösten. Använd en stor frigolitkruka (kolla Lindesbergskrukan, modell Japan) på golvet, helst så att klematisen får "fötterna i skuggan och huvudet i solen". Du kan plantera något annat, t.ex. smultron etc. som undervegetation och solskydd om de får sol en del av dagen.

Med vänlig hälsning Sylvia