Vad plantera i rabatter?

Catharina Holmqvist

Hej!

Jag hyr en radhuslägenhet, med trädgård både framför och bakom huset på ca 500 kvm. Det mesta är gräsmatta men jag har rabatt på framsidan i norr och på baksidan i söder. Rabatten på framsidan har jag planerat att ta bort och ersätta med markduk och något snyggt markgrus/singel.

På baksidan har jag en rabatt mot väggen som är ca 3- 3,5 m och 50-60 cm bred. Det utgår från en altandörr fram till gaveln av huset. Där finns idag 2 Astrid Lindgren-rosor och 3 större plantor av lavendel, 2 plantor blå timjan och i slutet på en spaljé en rosa/vit klematis. Allt detta blommar i början/mitten av sommaren förutom rosorna då. Sedan hade jag tänkt fortsätta denna rabatt runt knuten där det idag endast finns en vildkaprifol.Jag skulle vilja ha en rabatt som är lättskött men ändå något som ger färgprakt och inte bara perenner utan också mindre buskar kanske. Men jag har ingen aning om vad jag ska använda. Jag vill i alla fall ha kvar rosorna och klematisen. Snälla hjälp mig! Tack på förhand.

Med vänlig hälsning. Catharina

Odla Svarar: 

Hej!

Eftersom du hyr radhuset, så kanske det inte är läge att göra rabatten större? Annars skulle jag ha föreslagit det så att du får ut rabatten från väggen och kan göra en platt- eller stengång bakom så att du kommer åt husväggen för underhåll.

Eftersom du har rosa rosor och rosa/vit klematis, så fortsätt gärna i samma färgskala. Den passar också utmärkt till husfärgen. Du kan komplettera med mörkpurpur om du vill ha mer sting!

Lavendeln behöver klippas ner nu på våren. Lavendelblått kan du också använda som kantväxt om du vill ha mer kantväxter, t.ex. en låg näva i blått.

För att få in någonting som blommar till hösten och kompletterar rosorna, föreslår jag följande:

  • höstflox, välj en mjöldaggresistent hög, vit sort som _Phlox paniculata 'Fujiyama' (synonym med 'Mount Fuji'). Plantera denna bakom.

  • prickflox, Phlox maculata, som inte ofta drabbas av mjöldagg. En vit sort med rosa öga är 'Omega' , men den rosa med vita streck, 'Natacha', alltså en livlig rosa sort som inte drar mot blått så att den passar ihop med rosen. Mjöldagg är annars faran med en sådan här plantering som står varmt och inte så luftigt mot en husvägg. Så se till att det inte torkar ut!

Du kan också plantera in några olika rosa eller vita dahlior och som sällskapsväxter till dem, så in eller plantera förkultiverade plantor av dubbla rosenskäror. Se bild här: Sällskap till dahlior. Kolla t.ex. dahliasorterna 'Pink Attraction' och 'Mambo'!

För att rabatten även ska blomma på senhösten, kanske ett par vita eller rosa höstastrar skulle också passa. Kolla här: Höstastrar

Glöm inte att peta ner lite lökväxter mellan perennerna till hösten, så att du får vårglädje påföljande vår!

OdlaShop säljer knölar till passande dahlior, frö till rosenskäror och senare på våren säljer vi också floxplantor och astrar. Och så säljer vi lökar till hösten.

Med vänlig hälsning Sylvia