Tulpaner i kruka över vintern

Inger

Hej

Kan jag plantera tulpanlökar i stora krukor och låta dom stå i glashuset på verandan under vintern? Måste jag packa in krukorna i alla fall, vi har ju ingen värme där inne på vintern men huset står mot en tegelvägg?

Provade en vinter men då stod krukan utomhus och inpackade i bubbelplast invid husväggen. Tyvärr så blev ju inte tulpanerna särskilt stora men dom kanske behöver några år på sej. Jag kan inte gräva ner dom i rabatterna eftersom rådjuren äter upp dom innan dom knappt tittat upp ur marken och jag tycker att det är fult med massa nät över blommorna. För då ser man nästan inte blommorna i alla fall.

/Inger

Odla Svarar: 

Hej

Det ska gå att plantera tulpanerna i krukor men de bör ju isoleras ändå om det inte finns någon värme, annars att de kan genomfrysa.

Det finns dock krukor av EPP, expanderad polypropen, som ser ut som hårt hoptryckt frigolit och väger nästan ingenting. Dessa krukor isolerar bra mot kyla och är lämpliga att plantera lökar, som till exempel tulpanlökar, i. Täck dock krukorna ovanpå med juteväv, vinterskyddsväv eller liknande luftigt material.

Det finns också ett viltnät som är nästan osynligt och som används bland annat i botaniska trädgårdar för att skydda lökarna. Kolla här: Skydda växterna med nät

Tulpaner blommar bara en gång från samma lök, sedan behövs det att tulpanen har förmåga att bilda sidolökar som hinner bli stora nog för att blomma. Tulpaner ska alltså inte växa till sig utan bilda sidolökar. Läs mer om detta här. Lite om tulpaner.

Med vänlig hälsning Sylvia