Träd som insynsskydd

Anna

Vi behöver insynsskydd mot våra grannars tvåvåningshus!

Vid tomtgränsen står en tujahäck som är cirka 3 meter hög och den täcker första våningen, och det här trädet kommer alltså att stå ganska nära framför den häcken. VI skulle vilja ha ett träd med stamhöjd så att man kan gå under det (närmare tre meter) och med en bred, men inte alltför hög krona, som ett "tak". Vill inte att trädet blir högre än max 7 meter eftersom det då kommer att skugga rosenrabatten. Till höger om tänkt växtplats finns en Himalayabjörk som nu är cirka 4 meter. En vacker stam som avtecknar sig mot den mörkgröna bakgrunden skulle uppskattas, liksom gul bladfärg då vi har ett blodplommon ganska nära. Kan ett sådant träd finnas?

Vore jättetacksam för råd.

Vi bor utanför Göteborg, zon 2.

/Anna

Odla Svarar: 

Hej

Det ni bör tänka på är att köpa ett träd med hög stam från början. Stammen växer ju inte nämnvärt sedan, det gör bara kronan.

Jag kan tänka mig olika sorters lönnar som förslag, det finns sådana med mer eller mindre gula/bronsfärgade blad också, som Acer 'Brilliantitissimum'.
Eller varför inte en med vitbrokiga blad som ger sirligt intryck som Acer 'Drummontii' eller 'Leopoldii'?

Vill ni satsa på en extra vacker stam så kika på lönnar som den amerikanska strimmlönnen_Acer pensylvanicum_ 'Erythrocladum' med vit/röd strimmig bark eller den manchuriska strimmlönnen, Acer tegmentosum med vit/grön strimmig bark.

Den häftiga kopparlönnen, Acer griseum, med lysande kopparfärgad bark är också jättefin. Även kopparbjörken, Betula albo-sinensis var. septentrionalis har kopparfärgad stam.

Här kan ni kika på fler vackra stammar: Stammar och bark

En underbar syn på våren är förstås en stor, vacker japansk körsbärsträd som Prunus serrulata, kanske den rosa, dubbelblommande sorten 'Kanzan'. Den har ju en häftig höstfärg också.

Annars kanske en klotpil, Salix fragilis 'Bullata'.

Med vänlig hälsning Sylvia