Tips på häck

Maria

Hej

Jag skulle vilja plantera en häck mellan mitt hus och en liten grusad hage i trädgården. Den ska helst gå att formklippa och får jättegärna vara vintergrön, men inget måste. Ett krav är att den inte får vara giftig för hästar eller andra djur, men gärna lite oaptitlig. Jag vill klippa den till 1-1,5 m höjd ungefär. Tips och råd mottages tacksamt.

Skötselråd och planteringsråd är också intressant.

/Maria

Odla Svarar: 

Hej

Om du önskar en vintergrön häck så föreslår jag den vintergröna ligustern, om du bor i den sydligare delen av landet, zon 2(3). Vinterliguster, Ligustrum vulgare var. italicum, 'Atrovirens' tappar visserligen bladen på senvintern eller våren innan det kommer nya, men de brukar sitta kvar rätt länge ändå.

Om häcken inte måste vara vintergrön så skulle både måbär, Ribes alpinum, 'Schmidt' och slånaronia, Aronia prunifolia, vara lämpliga. Svart aronia, Aronia melanocarpa, 'Hugin' blir bara cirka 1 meter hög. Ytterligare möjligheter är häggmispel, kanske bärhäggmispel, Amelanchier alnifolia, så får du även ätliga bär.

Det finns planterings- och skötselråd för häckar här: Häckar Vintergröna häckar (men en del här är giftiga!) Plantera häck Klippa buskar och häckar, en bra bok i ämnet.

Med vänlig hälsning Sylvia