Gå direkt till innehållet
Fraktfritt från 699 kr
Vi har levererat växter och tillbehör sedan 1998
InspirationForum
Kassan

Klippa buskar och häckar

Klot, topp och tekopp

Nu när vi företar oss alltfler just trädgårdsresor till andra länder, särskilt till trädgårdslandet England, har vi också börjat intressera oss för formklippning av buskar och häckar.

Dock är inte formklippning någon ny företeelse, varken hos oss eller på kontinenten, klippta häckar och figurer har funnits genom hela trädgårdshistorien. Konsten har dock varit mer eller mindre bortglömd i den vanliga villaträdgården, kanske på brist av tid eller intresse och även mode har satt sig i det, men det mesta kommer igen så nu är det åter senaste mode!

I denna bok tas det upp alla tänkbara aspekter på klippta häckar och deras olika användningsområden: som insynsskydd, skydd mot inkräktare, som avskiljare och rumsskapare, för att framhäva en vy och för att skapa trädgårdens rum.

Man berättar här även den klippta häckens historia: om labyrinter, parterrer och knutar, och så tipsar man om var man kan åka och titta på sådana anläggningar.

Här tas noga upp häckens växter: att välja, plantera och sköta de olika växterna som lämpar sig till klippta häckar. Och det finns åtskilligt, även sådana man inte i vanliga fall kommer att tänka på som en klippt häck, såsom kryddväxter! Och så kan man öva sig med vissa inomhusväxter och skapa små konstverk av dom.

En viktig detalj är att man talar om när man klipper dem, en sak som många är väldigt osäkra på och detta speglar sig i de hundratals frågor jag får varje år på min frågespalt! Här får ni svaren!

Ni får också svaret på den mycket vanliga frågan om vad man gör med gamla, vanskötta häckar som ingår i det nyköpta husets trädgård.

Det mycket utförliga avsnittet om hur man klipper, både nya häckar från allra första början och äldre, vanskötta häckar för att renovera och underhålla.

En hel rad tips om hur man sparar arbete när man klipper är också bra.

Och så har man en hel avdelning för dem som är roade av figurklippning av enstaka buskar. Här kan man roa sig genom att klippa klot, pyramid, spiral, djur eller varför inte tekopp som undertiteln säger.

Självklart finns här också en avdelning som berättar om olika redskap och hur man använder dem.

Även den helt otränade villaägaren kan med hjälp av denna bok åstadkomma små underverk i trädgården. Det gäller bara att kunna välja lämpliga växter, sköta dem rätt och veta hur och när man klipper.

Min rekommendation: Klipp till - gå till bokhandeln, köp och läs boken och så klipp till igen!

Klippa buskar och häckar
  Titel:
Klippa buskar och häckar
Författare:
Elisabeth Svalin
Bandtyp:
Inbunden
Förlag:
Prisma
Utgivningsår:
2002
ISBN:
91-518-3945-8

Odla.nu är en mötesplats och inspirationskälla för alla som är intresserade av växter, odling och en vacker trädgård.
Om oss & vår butikPersonuppgifterKundserviceKöp- och LeveransvillkorVäxtlexikonFrågor & svar
Följ oss och bli inspirerad
FacebookFacebookInstagramInstagram
Gå till https://klarna.se/KlarnaGå till https://www.postnord.se/Postnord
© 2024 Odla.nu i Sverige AB