Gå direkt till innehållet
Fraktfritt från 699 kr
Vi har levererat växter och tillbehör sedan 1998
InspirationForum
Kassan

Plantera vintergrön häck!

Det är verkligen vackert med vintergröna växter, de ger liv och färg åt trädgården även under den färglösa årstiden. Många buskar ger också småfåglarna skydd när vinterns kalla vindar viner runt knuten. Och det kan finnas behov av insynsskydd även vintertid vilket de vintergröna häckväxterna löser med den äran!

Av Sylvia Svensson

Den bästa planteringstiden för vintergröna växter är på våren, för att de ska hinna rota sig innan vintern kommer. Men krukodlade plantor går att plantera under hela sommaren och fram till tidig höst. Vintergröna växter bör dock inte planteras sent på hösten utan kom igång så snart som möjligt!

Vintergrönt som häck

Egentligen kan vilka vintergröna buskar som helst planterade i rad bilda en häck, bara de passar att växa på platsen och i zonen i fråga. Sedan kan de vara friväxande som i bilden med cypresser, eller klippta som ses i samma bild. Du behöver inte ens välja samma växt hela vägen, det går att kombinera olika vintergröna växter. Se bilden med blandhäck.

Nedan följer en beskrivning av de vintergröna växter som passar som häck. När du har hittat en favorit är det bra att ta reda på hur just den sorten ska planteras.

#Buxbom#

Klassikern buxbom har funnits i sydsvenska trädgårdar sedan 1600-talet. Använd den som låg, klippt häck för att rama in rabatter eller låt den växa upp och bilda en drygt meterhög gränshäck. Den vanligaste sorten till häckar lär vara arten, Buxus sempervirens, men även namnsorten ’Faulkner’ med lite större blad är populär. Dessa fungerar i zonerna 1-3, i skyddat läge ev. även i zon 4. Det har dock kommit en härdigare sort, ’Polar’, som man kan pröva t o m i zon 5.

Du behöver ha 5-6 plantor per meter av häckplantor, men den finns också att köpa som krukodlade, större buskar.

Tyvärr har det dykt upp en ny smittsamm svampsjukdom som slår hårt mot buxbomshäckar och så småningom dödar växten. Läs mer: Fruktad svampsjukdom på buxbom

#Tuja#

Den andra klassikern som vintergrön häck är häcktuja, Thuja occidentalis. Den mest populära sorten är utan tvekan ’Brabant’, som kan användas både som friväxande och klippt.

Häcktuja klarar sig t o m zon 5 och du behöver ha 2-3 plantor per meter, beroende på hur stora plantor du köper. Ska det vara en friväxande, hög häck passar pyramidtuja ’Holmstrup’ bra. Du kan få ”färdigt” direkt om du väljer större, krukodlade plantor.

#Liguster#

Vintergrön liguster, Ligustrum vulgare var. Italicum ’Atrovirens’ har upprätt, tätt växtsätt och är lämplig till klippt häck. Räkna med 3 plantor per meter och härdighet t o m zon 2.

#Idegran#

Även idegran, Taxus media, är en gamla klassiker i häcksammanhang. Den är särskilt bra på områden som besväras av rådjur, då den har något giftiga blad som rådjur inte gillar. Tänk på att även fröet som sitter inne i de röda bären är giftigt! Sorten ’Hillii’ är den mest kända och den klarar sig till zon 4, men den nyare sorten ’Grönland’ kan vara något härdigare, t o m zon 5.

Ca 2 plantor per meter behövs och den passar bäst som klippt häck.

#Gran#

En granhäck av vanliga, svenska skogsgranar har sina fördelar. Dels är den härdig, upp till zon 7(8) och dels blir den med tiden en verkligen ogenomtränglig häck. Men det tar tid för den att växa upp och den behöver omsorgsfull klippning från början för att inte ränna iväg till 20 meter! Men den ska inte toppas förrän den har nått sin fulla höjd.

Vill du ha en låg granhäck kan fågelbogran, Picea abies 'Nidiformis' användas. Med rätt klippning kan den hållas meterhög, men det går att släppa upp den till 1,5 m. Zon 7.

#Tall#

Har du gott om plats så passar bergtall, Pinus mugo, bra. Den bör växa fritt för att komma till sin rätt, men årsskott bör pinceras på sommaren så att tallen växer tätt och fint. Det finns många namnsorter av bergtall, men kanske är sorten ’Mops’ bäst om man vill ha en drygt meterhög häck.

Tall trivs i något sandig, väldränerad mulljord och klarar sig t o m zon 5. En planta per meter räcker då den växer lågt och brett.

#Järnek#

På senaste tiden har vissa sorter av järnek, Ilex meservae, kommit som häckväxt. Och varför inte, de något vassa, glänsande vackra bladen håller både folk och fä utanför! Bäst trivs den i vindskyddat, soligt läge i djup, näringsrik jord.

Om du vill undvika de vackra, röda bären som innehåller något giftiga frön, kan du välja enbart hanplantor av sorten ’Heckenpracht’. Honplantan med bär heter ’Heckenfee’. Klarar sig t o m zon 4 och man behöver 2 plantor per meter.

#Rododendron#

Önskas en vintergrön häck som dessutom blommar vackert, passar vissa sorter av rododendron bra. I första hand är det den vanliga parkrododendronen, den upp till 3 m höga Rhododendron catawbiense ’Grandiflorum’ som kan användas, men den kräver sin plats då den bör vara friväxande för att blomma bra och komma till sin rätt.

Den ca 2 m höga ’Cunningham White’ är ett alternativ om föregående sort blir för stor. Båda trivs i något sur, djup och mullrik jord i halvskugga. Zon 5, en planta per meter.

#Lagerhägg#

Att inte lagerhägg, Prunus laurocerasus, är mer populär som häck är egentligen förvånande. Den är vacker och tålig och klarar sig t o m zon 4. I första hand bör den användas som friväxande, så att de stora bladen och det sirligt överhängande växtsättet kan komma till sin rätt. Dessutom får den vackra, glänsande svarta bär om den tillåts växa fritt. Blommar gör den med vita, upprätta blomklasar på försommaren. Sorter som finns till häckändamål är främst den upp till 2 m höga ’Etna’ och den ca meterhöga ’Mano’. 2-3 plantor per meter.

Skydda vintergrönt mot vårsolen!

Särskilt under den första vårvintern är det viktigt att skydda växterna mot vårsolen med en s.k. vinterskyddsväv, så att de inte får solbränna och tjältorka. Vintergröna växter har sina ”blad” kvar under hela vintern och så fort solen gassar på börjar de avdunsta vatten. När marken är frusen, kan de inte ersätta det genom att dra upp nytt via rötterna, utan kan få vinterskador, s k. tjältorka i form av bruna, torra skott.

Odla.nu är en mötesplats och inspirationskälla för alla som är intresserade av växter, odling och en vacker trädgård.
Om oss & vår butikPersonuppgifterKundserviceKöp- och LeveransvillkorVäxtlexikonFrågor & svarPresentkort
Följ oss och bli inspirerad
FacebookFacebookInstagramInstagram
Gå till https://klarna.se/KlarnaGå till https://www.postnord.se/Postnord
© 2024 Odla.nu i Sverige AB