Tips om perenner

Carina

Hej, Vi ska plantera en thujahäck i Stockholmstrakten Till det tänkt vi plantera två rader blommor framför. Då det är två rader till i en relativt smal rabatt kan det inte vara några några blommor som brer ut sig för mycket på bredden.

Raden framför thujahäcken tänkte vi ha lite högre blommor, men de bör kunna stå av sig själva (dvs ingen uppbindning mot vägg är därmed möjlig, dock kan de ju luta sig till viss del mot thujorna). Jag älskar tex. liljor, dahlia, ranunculus... Vi blandar gärna lite olika sorter.

  • Vilka blommar skulle ni rekommendera?

Som marktäckare tänkte vi oss jordgubbsplantor med lite andra plantor emellan dessa.

  • Vilken jordgubbsplanta skulle ni rekommendera när det gäller smak? Vi vill ha söta goda gubbar gärna under hela säsongen - men smaken är viktigare än att det blir gubbar under hela säsongen. Vilken sort är "bäst i test" vad gäller smak?

  • Och vilka andra marktäckare blommor skulle ni rekommendera emellan dessa jordgubbsplantor.

Generellt sätt vill vi gärna ha blommor som blommar under lång tid och är perenna. Färgskalan gärna gul, röd, orange etc, men gärna några andra inslag också. Rabatten är kanske tio meter lång och solen ligger på större delen av dagen mot "baksidan" av thujahäcken, så blommorna kommer till viss del att skuggas av thujahäcken (dock ej hela dagen). Vi vill ha en färgrik och "glad" rabatt

Vi har inga problem med rådjur etc då det är en stängd innergård.

Tusen tack på förhand! Carina

Odla Svarar: 

Hej! Du kommer ju själv med ett bra förslag: liljor! Du kan göra så att du planterar en grund med t.ex. kungs-, flock- eller biokovonäva, från vilken det sedan växer upp olika sorters liljor och iris, så att det blommar en längre tid. Några bollökar och löjtnantshjärtan kan också sticka upp från planteringen. Se mitt förslag på länken! Peta gärna ner på hösten även gammaldags påskliljor här och där så att du får lite vårglädje.

Med vänlig hälsning Sylvia