Gå direkt till innehållet
Fraktfritt från 699 kr
Vi har levererat växter och tillbehör sedan 1998
InspirationForum
Kassan

Bollök och löjtnantshjärta

Lökväxter är vackra så länge de blommar men vi hurrar inte över blasten som står kvar och ser vissen ut. _Allium_ är en lökväxt vars blad börjar vissna till och med innan blomningen är över. Här kommer lite tips på hur du kan dölja det fula nertill för att kunna glädjas fullt ut av de läcka bollarna.

Av Sylvia Svensson

Nu kommer det upp färgglada, kaxiga bollar ur rabatterna och rara löjtnantshjärtan blommar också. De olika bollökarna som Allium karataviense med flera är helt underbara när de blommar på våren. Men de har den dåliga ”ovanan” att deras blad vissnar och blir fula långt innan de har blommat färdigt.

Dölj med yviga blad

För att slippa se de vissnande bladen kan du plantera lökarna bland yviga perenner, vars blad täcker lökbladen som får vissna ner i fred. För de bör vara kvar och ge näring till löken även om de inte är vackra att se på!

Här visar jag några vackra rabatter från Värdens Park i Göteborg, där de använt Allium på ett föredömligt sätt! Yviga perenner som kungsnäva, Geranium x magnificum 'Rosemoor’ och spanksnäva, Geranium endressii, ’Wargrave Pink ’ utgör bottenplantering. Här finns också löjtnantshjärtan som börjar blomma före bollökarna men har kvar sina yviga blad just när bollöken blommar.

Olika sorters iris finns också i planteringen; tillsammans med bollökarna blommar strandiris, här Iris sibirica 'Perry's Blue' och 'Silver Edge'. När dessa har gjort sitt, kommer det upp trädgårdsiris i olika färger.

Prova gärna själv att utnyttja olika växter till att både framhäva varandra eller dölja sina grannars mindre fördelaktiga sidor.

Odla.nu är en mötesplats och inspirationskälla för alla som är intresserade av växter, odling och en vacker trädgård.
Om oss & vår butikPersonuppgifterKundserviceKöp- och LeveransvillkorVäxtlexikonFrågor & svarPresentkort
Följ oss och bli inspirerad
FacebookFacebookInstagramInstagram
Gå till https://klarna.se/KlarnaGå till https://www.postnord.se/Postnord
© 2024 Odla.nu i Sverige AB