Tips kring vår nya balkong

Susanne

Vi flyttar strax in i en ny lägenhet med en balkong på 2x3,5m. Balkongen ligger i ett hörn så både ena långsidan och ena kortsidan har vägg emot sig. Läget är sydväst med sol från ca. 10 och god bit in på kvällen.

Jag vill gärna ha en grönskande balkong och är lite sugen på att ha bl.a. tomat, en fin klätterros med stora, väldoftande blommor gärna röda eller rosa. Har du förslag på vilken sort som skulle kunna passa? Hur tar jag hand om den i höst för att den ska må bra även nästa år?

Både jag och min sambo är uppvuxna i hus och funderar på om det går att ha något gott bär i kruka. Hallon? Svarta vinbär? Björnbär? Kan man odla någon sorts rabarber i kruka?

Stort tack på förhand! /Susanne

Odla Svarar: 

Hej! En röd ros som skulle kunna fungera i en stor kruka är t.ex. 'Flammentanz'. Du kan plantera t.ex. smultron i krukjorden som marktäckare. Den doftar inte mycket men är mycket härdig. Plantera den i en s.k. isolerkruka (härdad frigolit, se t.ex. här och svep in kronan i juteväv över vintern.

Man kan odla nästan vad som helst i kruka, men satsa alltså i dessa isolerkrukor så växterna klarar vintern bättre. Fler balkongodlingstips finns det all läsa i länken.

Med vänlig hälsning Sylvia