Tips

ingemar

Hej!
Mitt hus ligger på en södersluttning och det är ofta tämligen torrt i rabatter och andra planteringar. Kan ni ge tips på lökar, sommarblommor och perenner som kan stå ut med att det är soligt och torrt.

Mvh
Anette

Odla Svarar: 

För de flesta lökväxterna som planteras på hösten är en torr söderslutning en idealisk plats. De vill bli "sommarbakade", dvs. stå torra och varma under sommaren. På våren finns vinterns fuktighet kvar i jorden, så de hinner blomma innan det blir torrt. Så välj i princip nästan vad du vill av vårlökarna, placera dock narcisserna lägst ner, där fukten stannar kvar längst.

Av lökväxter som planteras på våren och vars knölar tas in på hösten kan du välja liljor av olika slag, freesior, doftliljor, gladioler, holländska iris, kannor... men var beredd att vattna då och då tills de har blommat färdigt, helt torrt vill de inte ha det.

Av perenner kan du hitta tips här: http://www.odla.nu/artiklar/kustnara_2.shtml

Du kan tänka lite åt Medelhavet-hållet! Rosor, frilandshibiskus, blåregn, staketvin ...kanske perenner som penstemon, kantnepeta, bolltistel, vissa nävor, kärleksört och andra fetbladsväxter, vädd, riddarsporre, opuntiakaktus, sandoxalis, akleja, taklök, trädgårdsiris av olika slag, purpurklätt, drakmynta, stockros, rosenvial, törel, montbretia, stäpplilja (=Eremurus), palmlilja (=Yucca), många grässorter som blåsvingel...

Kryddväxter som timjan, gräslök, salvia, lavendel, oregano, mynta, kyndel, isop, malört, rosmarin och mejram... ja de flesta kryddväxterna trivs i soligt och tämligen torrt.

Ettåringar som blåklint, ringblomma, californisk vallmo, malva, strandkrassing, verbena, rabatteternell, silvervinda, tagetes, vallmo av olika slag, brudslöja, femudding, lejongap, sommarflox...

Ja, det är bara att experimentera med växter som kommer från torra områden, stäppor, halvöken etc.

Lycka till!
Sylvia