Felmeddelande

  • Deprecated function: Methods with the same name as their class will not be constructors in a future version of PHP; views_display has a deprecated constructor i include_once() (rad 3469 av /var/www/html/includes/bootstrap.inc).
  • Deprecated function: Methods with the same name as their class will not be constructors in a future version of PHP; views_many_to_one_helper has a deprecated constructor i require_once() (rad 127 av /var/www/html/sites/all/modules/contrib/ctools/ctools.module).

Tidigare skog

Hej Sylvia!
Vi har under vintern installerat toalett i vårt fritidshus i Stockholms skärgård. Nu har vi fått ett område (ca 5x20 m) där det tidigare var träd, blåbärsris och kantareller, som nu bara består av jord. Den "gamla" naturen blir väl svår att återställa, men för att undvika sly måste vi ju göra något.

Vad tror du? Området är i halvskugga. Har kanske tänkt på marktäckare som murgröna, och timjan och lavendel. Kan man ha kaprifol?

Helst ska den här delen av tomten vara skötselfri, eftersom vi har väldigt mycket trädgård att ta hand om på andra ställen av tomten. Går det att plantera t.ex. vitsippsplantor?

Mycket tacksam för svar!
Hälsningar
Ulla

Odla Svarar: 

Om det bara är jord nu så kanske ni kan göra en stig av lågt gräs som ni håller öppen med gräsklippare och sedan planterar olika sorters rododendron och azaleor på båda sidorna? Använd t.ex. vitsippor, vårsköna (Claytonia sibirica) och myskmadra (Galium odoratum) som marktäckare till rododendron eller täck i början jorden med bark e.d. så att växterna hinner etablera sig. Alla de nämnda marktäckarna är lätta att flytta om man kan gräva upp tuvor någonstans.

Här kan du se sådana planteringar när de har vuxit till sig några år: http://www.odla.nu/artiklar/azaleadalen.shtml

Sylvia