Tåliga växter till balkong - tips

Nicolina

Flyttade till lägenhet i höstas och nu i vår börjar det härliga med att inreda en mysig balkong! Solen lyser under morgontimmarna fram till ungefär 10.00 på förmiddagen, därefter försvinner den bakom ett hus för att återkomma med några strålar en stund runt 12.00 på dagen. Efter det ligger balkongen i skugga.

Vad för växter skulle du rekommendera, gärna utav lite tåligare sorter som ju kan tåla lite regn och blåst? Min plan är att ha pallar och låga bänkar längs med balkongräcket och ha små-medelstora krukor, samt 1-2 större krukor som rymmer flera olika sorter.

Är det svårt att hålla blommor med så lite sol på balkongen? Annars är jag väldigt förtjust i starka, soliga färger! Jag vill gärna ha örter också. Finns det några blommor som är enkla att driva upp själv? Har tidigare år gjort några försökt med klent resultat nämligen.

Tack för svar!

/Nicolina

Odla Svarar: 

Hej

Det låter som om din balkong mest är skuggig förutom under morgontimmarna så det begränsar förstås växtvalet lite, men utan soliga blommor behöver du inte vara.

Jag antar att din balkong är rymlig eftersom du pratar om att ha pallkragar? Kolla gärna bärigheten så att det hela inte blir för tungt, våt jord väger ganska mycket. Det är dock bättre att ha några få men större krukor än massor med småkrukor, som behöver vattnas oftare. Det finns stora krukor av pressat frigolit som väger väldigt lite i sig.

Hur ser balkongräcket ut? Är det sådant att det hindrar ljuset och solen att nå ner till golvet dit du tänkte ställa dina drivbänkar och pallkragar, så kolla om det inte går att ställa dem mot husväggen istället, om det är soligare där? Då har du bättre möjlighet att odla sallat, lök, bladgrönt eller vad du hade tänkt dig för grönsaker.

En hel del av grönsakerna kan du direktså, men det brukar också finnas så kallade grönsaksboxar och även större, krukodlade plantor av kryddgrönt att köpa på våren.

I en större kruka kan du kanske ha ett litet stamträd, antingen rent dekorativt som dvärgsyren eller ett "bärträd" som vinbär eller krusbär på stam. Du kan plantera någon låg, färgglad och blommande växt vid dess "fötter" eller varför inte smultron?

Om du ska ha balkonglådor så välj modeller som är djupa och gärna har vattenmagasin under jorden. Då slipper du vattna så ofta sedan. De flesta sommarblommor vill växa i full sol för att blomma mycket men det finns även något skuggtåliga sommarväxter för balkonglådor, till exempel fuchsia, flitiga lisa, brokcyckelblomster, Prins Gustavs öga, sommarbegonia, lobelia, blåmåra och indiankrasse.

I större krukor kan du ha blomstertobak, balsamin, sommarmalva, fjärilsblomster, lövkoja och trädgårdsaster för att nämna några.

Läs gärna här på Odla om balkongodling, där finns mycket att läsa!

Lycka till med din nya balkong!

Med vänlig hälsning Sylvia