Strandkastanj - hål i bladen

Lisa

Hej

Jag köpte för ca 2 veckor sedan två strandkastanjer. Jag har nu upptäckt att de har fått hål i bladen som verkar blir fler. Behandlar jag dem fel eller är det något skadedjur? Jag har inte planterat om dem sedan jag köpte dem, de står ljust i fönster (ingen stark sol). Vattnar dem enligt skötselråd, låter dem torka ut lite mellan vattningarna. Ger dem inte heller någon näring då jag läst att de inte ska ha det första året. Vad är fel?

Mvh Lisa

Odla Svarar: 

Hej

Ta en lupp och kolla så det inte finns någon ohyra på dina strandkastanjer, kolla särskilt under bladen. Behandla i så fall strandkastanjerna med såpsprit om du hittar någon ohyra, eller kläm ihjäl dem.

Hittar du ingen ohyra, lyft jordklumpen ur krukan och kika om det kanske finns med några fripassagerare i form av tvestjärtar. De gömmer sig i krukan under dagen och kommer fram och kalasar på natten. Läs mer om dem här: Tvestjärtar.

Ser du fortfarande inget, ställ tillbaka strandkastanjen och ta en halv hink vatten och sänk hela krukan i den en stund och se om det kommer upp några insekter ur jorden. Om det kommer upp några så är det bara att plocka upp och slänga ut dem.

Med vänlig hälsning Sylvia