Gå direkt till innehållet
Fraktfritt från 699 kr
Vi har levererat växter och tillbehör sedan 1998
InspirationForum
Kassan

Tvestjärtar

Jag får ofta frågor om mystiska hål på växterna. Det ser ut som om någon har klippt jack med en gammaldags konduktörstång runt kanterna på exempelvis rododendron, rosor, klematis och dahlia! Ibland kan de också förekomma i rumsväxter som stått utomhus. Hyresgästen, som heter tvestjärt, har helt enkelt flyttat med krukan in!

Av Sylvia Svensson

Sommarblommor
Sommarblommor
Handla nu

Tvestjärtarna är nattdjur och under dagen är de mästare på att gömma sig i mörka, torra, trånga utrymmen, vilket gör att du inte så lätt hittar orsaken till håliga blad. Ett sätt att avslöja besökarna är att göra en liten rulle av wellpapp, klyva itu bambukäppar i småbitar och fästa delarna med gummisnodd eller något liknande och placera sådana bitar intill växten. Sedan vittjar man fällan på morgonen.

Men det är inte nödvändigt att ta dem av daga, då de även är nyttodjur: de äter massor av skadedjur från t.ex. fruktträd. Man kan ju ha dem vid ett fruktträd som insektjägare, även om de ibland kan ta en tugga av frukten om denna redan är skadad på grund av andra orsaker.

Tvestjärten, Forficula auricularis, är glänsande svarta 1,5 cm långa insekter med ledad bakkropp. Där bak sitter också ett tångliknande utskott som gett insekten dess namn. De har ytterst tunna flygvingar under mycket korta täckvingar, de kan alltså flyga. Den övervintrar som fullbildad insekt i någon håla i marken och kommer upp på våren för att para sig och lägga ägg. Honan vaktar äggen och ungarna. Under vissa år uppträder de i massor och kan då bli besvärliga skadegörare på växterna.

Anmäl dig till vårt nyhetsbrevErbjudanden, nyheter och inspiration varje vecka!
Odla.nu är en mötesplats och inspirationskälla för alla som är intresserade av växter, odling och en vacker trädgård.
Om oss & vår butikPersonuppgifterKundserviceKöp- och LeveransvillkorVäxtlexikonFrågor & svar
Följ oss och bli inspirerad
FacebookFacebookInstagramInstagram
Gå till https://klarna.se/KlarnaGå till https://www.postnord.se/Postnord
© 2023 Odla.nu i Sverige AB