Snabbväxande på rosenbåge?

Annika

Jag undrar om du kan rekommendera vad jag kan ha för snabbväxande på en rosenbåge? Från början hade jag kiwiväxter, en på var sida av bågen. Sedan täckte jag rötterna med jord över vintern och klippte av stammarna. I våras kom de tillbaka men nu ska jag låta de grenarna vara kvar utan klippning.

Nu undrar jag om du vet vad jag kan sätta dit också så det kanske blir blommor? Inte nödvändigt, annars bara något grönt som växer snabbt och återkommer år efter år.

Tacksam för svar.

/Annika

Odla Svarar: 

Hej

Jag antar att det är minikiwi och inte äkta kiwi du har? Jag har skrivit en artikel om hur man beskär minikiwi, läs den gärna: Beskärning av minikiwi.

Minikiwi blir med tiden ganska stor och behöver mycket plats, så du kanske inte får plats med så mycket mer på rosenbågen efter ett par år. Jag tänker därför att du skulle kunna ha ettåriga klätterväxter där som klättrar ihop med kiwin?

Det finns många olika ettåringar att välja bland. Dels finns sådana som man kan köpa som färdiga plantor på våren som purpurvinda, Ipomoea purpurea, blomman för dagen, Ipomoea tricolor, svartöga, Thunbergia alata, varggap, Maurandya, Törnrosas kjortel, Rhodochiton och klockranka, Cobaea scandens.

Dels finns sådana ettåringar som du själv driver upp från frö, de hinner också med förkultivering komma långt under en sommar. Pröva till exempel fackelranka, spanska flaggan, rosenböna och slingerkrasse.

Du kan förstås också pröva med en flerårig luktärt, eller rosenvial som den egentligen heter, och klematis, särskilt de småblommiga sorterna, 'Propertius', 'Columnella' och liknande. Plantera dem dock rejält isär från kiwin så att de inte drabbas av rotkonkurrens och så led bara rankorna på kiwin.

Eller varför inte placera en stor kruka med passionsblomma, Passiflora intill bågen och låta den klättra på minikiwin. Passionsblomman måste dock övervintras frostfritt.

Med vänlig hälsning Sylvia