Gå direkt till innehållet
Fraktfritt från 699 kr
Vi har levererat växter och tillbehör sedan 1998
InspirationForum
Kassan

Beskärning av minikiwi

Minikiwi blir alltmer populära i våra hemträdgårdar. De är kanske en aning långsamma i starten, men sedan kan minikiwi prestera såväl härlig grönska som goda frukter. Men hur gör man med beskärningen av minikiwi?

Av Sylvia Svensson

Minikiwi har under de senaste åren blivit allt vanligare i våra hemträdgårdar. Det är härligt yviga växter som efter den lite långsamma starten kan täcka hela väggar och pergolor med yvig grönska och senare även ge härliga, små kiwifrukter.

Många sorters minikiwi

Det finns många sorter av minikiwi att välja bland och det dyker upp allt fler i handeln varje år. De olika sorterna av minikiwi är ofta korsningar mellan arterna Actinidia arguta och Actinidia kolomikta, men även andra arter kan vara inblandade, till exempel är sorten 'Ken's Red' en korsning mellan Actinidia arguta x melanandra.

#Korrekt namn är minikiwi#

Det har rått lite förvirring kring det svenska namnet och det florerar många olika namn. De kan kallas (kinesisk) krusbärskiwi, babykiwi, argutakiwi, grapekiwi eller bara arguta. Den rätta benämningen är dock alltså enligt Svensk Kulturväxtdatabas, SKUD, minikiwi.

#Han- och honplanta#

För att det ska bli frukt behövs en hanplanta som blommar samtidigt som honplantorna. Det finns självfertila sorter, men fruktsättningen brukar ändå bli bättre med korspollinering.

Beskärning i två faser

När du har planterat minikiwi ska beskärningen delas upp i två faser: uppbyggnad av plantan under de första åren, så kallad uppbyggnadsbeskärning, och senare underhållsbeskärning för att säkra skörden.

#Så här gör du uppbyggnadsbeskärning#

Under planteringsåret ska huvudstammen eller -stammarna bildas. Om minikiwins stam inte blir tillräckligt lång första året, skär du ändå tillbaka skottet för att det ska bli kraftigare året efter.

Andra året toppas huvudskottet på minikiwin. Sidogrenarna, det vill säga långskotten, utvecklas då. Låt inte mer än högst 4 grenar per huvudstam utvecklas.

Tredje året kortas sidogrenarna som växer ut från långskotten in till 1-1,5 meters längd. Då brukar också de första blommorna visa sig på de första decimetrarna av sidogrenen eller från dess grenar. Det kommer blommor enbart på årsskott, alltså skott som växter direkt på förra årets skott. På skott som kommer från äldre grenar går det ytterligare ett år innan de börjar blomma.

#Årlig föryngrings- och underhållningsbeskärning#

Varje år väljer du de bästa långskotten på din minikiwi och kortar in dem till cirka 1 meter. Klipp bort de andra grenarna vid stammen, dock så att det stjärnformade grenfästet, kragen, blir kvar. Lämna inte kvar för många långskott, för då blir plantan för tät och bildar färre och mindre frukter. 4-6 skott per huvudgren och lika många på sidogrenar, lite beroende på uppbindningsmetod, är lämpligt.

#När ska minikiwi beskäras?#

Beskärningen av minikiwi skall göras på vårvintern fast inte senare än i februari. Om du beskär för sent kan grenarna börja ”blöda”, precis som vinrankor eller stenfruktsträden gör. Det bör inte vara sträng frost när du beskär, men inte heller fuktigt. En torr, solig dag med några få minusgrader fungerar bäst. Strängare frost kan resultera i sprängningsskador i vävnaden och hög luftfuktighet medför större risk för att svampinfektioner eller bakterier gror i såret.

#Sommarbeskärning eller pincering av din minikiwi#

Har minikiwin blivit för tät kan det också behövas sommarbeskärning, så kallad pincering, av samma typ som görs med vinrankan, detta för att få ljus och luft till frukterna. Korta då in de kraftigaste årsskotten till 20-30 centimeter från huvudgrenen under sommaren.

#Nyhetsbrev Odla.nu#

Vill du få tips om trädgård och odling samt information och fina erbjudanden ur vår aktuella sortiment med mera? Då är du varmt välkommen att anmäla dig till vårt kostnadsfria Nyhetsbrev här: Odla.nu Nyhetsbrev

Odla.nu är en mötesplats och inspirationskälla för alla som är intresserade av växter, odling och en vacker trädgård.
Om oss & vår butikPersonuppgifterKundserviceKöp- och LeveransvillkorVäxtlexikonFrågor & svarPresentkort
Följ oss och bli inspirerad
FacebookFacebookInstagramInstagram
Gå till https://klarna.se/KlarnaGå till https://www.postnord.se/Postnord
© 2024 Odla.nu i Sverige AB