Skydda avenbok mot rådjur

Har ett alldeles nybyggt hus med en tomt som ett jordupplag för närvarande. Spännande, eller hur? Vi funderar på häck och är intresserade av avenbok. Det vi behöver är en häck som skyddar mot insyn, även delvis mot vind. Sedan gillar vi detta att den växlar med naturen, eftersom vi har en tomt med hyfsat med skog på altansidan. Men, vi har också mycket rådjur. Eftersom det går åt mycket häck får vi köpa små plantor. Hur gör vi för att skydda dem mot rådjur, som finns gott om här, eftersom man ju inte ska tukta avenbok förrän den nått avsedd höjd? Bor i Vänersborg, söder om Vänern.

MVH Anette J

Odla Svarar: 

Avenbok är fin som häck, men någon större insynsskydd ger den ju inte vintertid. Men gillar ni att den växlar med naturen så är det ju OK. Men tyvärr gillas den av rådjur. När det gäller rådjur tycker jag att ni börjar med att sätta upp ett Gunnebo-stängsel bakom den blivande häcken, alltså så att det sedan döljs av häcken när den har vuxit upp. De späda plantorna bör ni också skydda från andra sidan genom att förankra hönsnät i marken och i häcken så att plantorna växer upp där inne. Förankra ordentligt, råbocken är aggressiv när det vankas mat!

Här kan du läsa mer om rådjur: http://www.odla.nu/artiklar/radjur.shtml och http://www.odla.nu/arkiv/odjur.shtml och http://www.odla.nu/metoder/blodmjol.shtml

Häckväxter som rådjur inte gillar: ölandstok, häggmispel, aronia, berberis, kornell, oxbär, sibirisk ärtbuske, tuja, syren och måbär.

Sylvia