Skötselråd vit kalla

Irene

Köpte i november en vit kalla och gav bort i present. Nu undrar vi hur den ska skötas. Ska de vissna blomställningarna klippas ner helt och kommer det nya blad eller blommor med tiden?

Blomman var mycket fin vid inköp men ser nu ganska "mager" ut. Är det så att den ska vila under vintern och kommer den i så fall tillbaka till våren? Lite konstigt att den saluförs om det inte är period för den att "leva".

/Irene

Odla Svarar: 

Hej

Om det alltså är en kalla och inte en fredskalla, så har den verkligen en viloperiod mitt på vintern. Då kan kallan stå ganska torr undangömd någonstans och så startar man om igen på våren med ny jord och mer vatten och gödning.

De vissna blomställningarna kan klippas ner helt och det kommer nya blad eller blommor igen på våren-sommaren när man väl har startat om sin kalla.

Det är ju lite märkligt om kallan såldes på hösten, vanligen säljs dessa just på våren. Det är därför jag undrar om den inte är en fredskalla istället. Titta på de båda länkarna här nedanför så går det nog att avgöra vilket det är du har köpt: Fredskalla Kalla, på bilden en röd variant.

Med vänlig hälsning Sylvia