Gå direkt till innehållet
Fraktfritt från 699 kr
Vi har levererat växter och tillbehör sedan 1998
InspirationForum
Kassan

Kalla en elegant växt både inomhus och utomhus

_Zantedeschia_, kalla, har stora spjut- eller hjärtformade blad. Det är framförallt den iögonenfallande blomställningen som ger växten en exotisk look.

Från Floradania

Blomställningen består av en lång, vitgul kolv som omges av ett färgglatt, strutformat hölsterblad. Beroende på sort kan hölsterbladet vara vitt, krämfärgat, gult, aprikosfärgat, rosa, rött eller lila. En ny spännande sort som heter 'Hot Chocolate' har ett mörklila, nästan svart hölsterblad, vilket är en sällsynt blomfärg.

Zantedeschia, kalla, lämpar sig som prydnadsväxt inomhus. Men det är nog inte många som vet att den dessutom är mycket lämplig att plantera ut i krukor. Växten tål temperaturer ända ned till 5°C och därför kan den stå utomhus från maj till september. När kallan placeras utomhus intensifieras färgen på blomställningens hölsterblad.

Zantedeschia är lättskött.

Den föredrar att stå på en ljus plats, gärna i direkt sol. Den tål inte för mycket vatten och blomjorden ska torka ut lätt mellan vattningarna. Den ska bara ha sparsam gödning.

På sensommaren vissnar Zantedeschia eftersom det är en knölväxt med viloperiod under vintern. Det är svårt att få växten att blomma om, så du kan antingen välja att kassera den eller låta den övervintra. Vid övervintring måste den få en viloperiod då den vissnar ner helt och inte ska ha något vatten alls. Knölen kan ligga kvar i krukan som ska stå torrt och svalt i 3-4 månader.

Plantera om knölen tidigt på våren, ställ den på en något varmare plats och börja vattna den igen. Så småningom kommer det nya blad och om du har tur även nya blomställningar. Zantedeschia säljs från mars till oktober.

Odla.nu är en mötesplats och inspirationskälla för alla som är intresserade av växter, odling och en vacker trädgård.
Om oss & vår butikPersonuppgifterKundserviceKöp- och LeveransvillkorVäxtlexikonFrågor & svarPresentkort
Följ oss och bli inspirerad
FacebookFacebookInstagramInstagram
Gå till https://klarna.se/KlarnaGå till https://www.postnord.se/Postnord
© 2024 Odla.nu i Sverige AB