Skötselråd kamelia

Agnetha

Min Kamelia, som jag köpte ca 30 cm hög, blommade inomhus i april. Den har sedan stått på balkongen (sydväst och varmt i somras) och är nu 60 cm hög. Av de 10-tal knoppar som utvecklats blommar, sedan mitten av september, hälften.

Hur skall jag göra för att få den att överleva? När skall den beskäras, planteras om och med vilken typ av jord? Jag har vattnat den med plastat snöre och karaff hela sommaren eftersom jag varit bortrest - skall bevattningen ske kontinuerligt även under vintern - kan jag räkna med blommor även i vår?

/Agnetha

Odla Svarar: 

Hej

Det är ju en lite udda blomningstid för kamelian, men den verkar ha trivts med tillvaron eftersom den har blivit så stor. Kamelian blommar i vanliga fall under vårvintern och vill gärna ha en sval (+10-12 grader är idealet), ljus placering, det är kanske lite svårt att ordna i en vanlig bostad.

Du kan plantera om din kamelia till våren när och om den har blommat färdigt på vårvintern. Kamelior kräver ingen beskärning om det inte finns döda eller skadade grenar eller om man inte vill begränsa storleken. Vattna sparsamt under vintern, men den får aldrig torka ut helt. Använd gärna regnvatten, kamelia gillar inte kalk.

Läs mer här: Kamelia

Med vänlig hälsning Sylvia