Gå direkt till innehållet
Fraktfritt från 699 kr
Vi har levererat växter och tillbehör sedan 1998
InspirationForum
Kassan

Kamelia

Just nu är det säsong för kamelia, det vill säga, där de går att odla. De är nämligen kräsna skönheter som hatar centralvärme och kräver 5 -12 graders vintertemperatur och mycket ljus men aldrig direkt solsken. Alltså inget för torr rumsvärme i moderna lägenheter.

*Text: Sylvia Svensson
Foto: Bernt Svensson*

Kamelian kommer ursprungligen från Korea, Japan, Ryukyu-öarna och Taiwan och tillhör teväxterna, Theaceae.

Sitt namn fick den av Linné, som 1753 till minne av en tysk jesuitpräst från 1600-talet, George Joseph Kamel eller Camellus, upprättade ett nytt växtsläkte, Camellia.

Blommande plantor får inte vridas eller flyttas, för då tappar de knopparna. De får aldrig torka ut men inte heller bli överblöta, för då händer samma sak. Lagom är bäst.

Forna tiders ljusa, svala herrgårdssalar var en bra miljö för dem. Där höll man ouppvärmt största delen av vintern, salen värmdes bara upp inför fester och helger.

I början på 1800-talet var kamelian en modeväxt nästan i stil med tulpanfebern i Holland 200 år tidigare! Det lär finnas ca. 2000 namnsorter i odling.

Alexander Dumas d.y. skrev den odödliga romanen om Marguerite Gautier, Kameliadamen.

Greta Garbo blev odödlig i filmen från 1936 med samma namn, som den kameliabärande, vackra kurtisanen som räddades av kärleken men sedan dog.

Kameliadamen finns också med i Verdi-operan La Traviata.

I Trädgårdsföreningens Palmhus i Göteborg prunkar de för fullt just nu i januari, för där har man kunnat behaga dem så att de trivs, det är svalt och ljust. Man har odlat kamelior där ända sedan huset invigdes 1878.

Där finns ungefär 15 arter och namnsorter, allt från knappa meterhöga dvärgsorten Camellia reticulata till 5 meter höga träd av Camellia japonica med vita, rosa eller röda blommor. Även gula sorter lär finnas, men någon sådan blommade inte vid vårt besök.

De äldsta kameliorna där är över 40 år gamla. Man har både kultursorter och några vildinsamlade arter med enkla, något mindre blommor.

Kameliorna blommar från mitten av december fram till mars-april.

Det finns några kamelior i Göteborgs Botaniska trädgårds växthus också, t.ex. Camellia rusticana och en äkta tebuske, Camellia sinensis. Som artepitetet sinensis anger, har teträdet sitt ursprung i sydvästra Kina, där det har odlats i över 2000 år.

Teträdet är i naturen ett upp till 15 m högt träd, men i odling hålls det lågt, 0,5 - 1,5 m i buskform, så att det förgrenar sig kraftigt och blir lätt att plocka. Blommorna är 2,5 - 4 cm i diameter, vita och doftande.

Numera odlas te över hela världen i de varmtempererade områdena, då det inte tål frost. De största odlingarna finns i Kina, Indien och Sri Lanka.

För bästa kvalitet, plockar man för hand och då bara de två yngsta bladen och toppknoppen, "two leaves and the bud".


Camellia reticulata


Camellia japonica


Camellia japonica 'Alba Simplex'


Camellia japonica 'Chandleri Elegans'


Camellia japonica 'Yachiyo'


Camellia rusticana


Camellia sinensis

Odla.nu är en mötesplats och inspirationskälla för alla som är intresserade av växter, odling och en vacker trädgård.
Om oss & vår butikPersonuppgifterKundserviceKöp- och LeveransvillkorVäxtlexikonFrågor & svarPresentkort
Följ oss och bli inspirerad
FacebookFacebookInstagramInstagram
Gå till https://klarna.se/KlarnaGå till https://www.postnord.se/Postnord
© 2024 Odla.nu i Sverige AB