Skötselråd Dendrobium

Eva

Hej

Köpte en dendrobium för ett år sedan, då full av vita blommor på bambuliknande stammar/stjälkar. Den blommade om i december i år och har nu satt 2-3 nya stammar/stjälkar som är smala och gängliga cirka 10-15 cm.

Ska man klippa ner de äldsta grundstammarna som burit blommor för att få de nya att ge blommor till jul?

Den står i plastkruka med en ytterkruka av porslin - kanske ska ha den i glaskruka?

Tacksam för svar.

Mvh Eva

Odla Svarar: 

Hej

Din Dendrobium skulle nog behöva gödsling och eventuellt lite ny jord, eftersom de nya stammarna är smala och gängliga. Använd en ganska trång plastkruka med orkidékompost bestående av mest bark och lite vitmossa.

Det finns speciell orkidégödselmedel att köpa som du kan använda till din Dendrobium, fast det går bra med vanlig växtnäring typ Blomstra som du ger vid varannan vattning när orkidén växer eller blommar. Det räcker med några droppar per liter vatten.

Dendrobium gillar vatten - vattna den alltså rejält cirka 1 gång per vecka med kalkfritt vatten, gärna regnvatten, under tillväxtperioden. Häll av det överflödiga om det samlas vatten i ytterkrukan. När orkidén vilar efter blomningen räcker det med vatten cirka 1 gång varannan vecka.

Denna sort av Dendrobium har inga luftrötter, den behöver alltså inte ha en genomskinlig kruka som Phalanopsis-orkidéerna bör ha.

Mer att läsa om Dendrobium finns här: Upptäck dendrobium

Med vänlig hälsning Sylvia