Gå direkt till innehållet
Fraktfritt från 699 kr
Vi har levererat växter och tillbehör sedan 1998
InspirationForum
Kassan

Upptäck dendrobium

Brudorkidéer, eller Phalaenopsis som det vetenskapliga namnet lyder, har under de senare åren blivit omåttligt populära. Populariteten är välförtjänt; blomman är oerhört vacker och lättskött därtill. Men nu är det dags att upptäcka ännu en av skönheterna bland orkidéerna; dendrobium. Det finns över 1000 arter av dendrobium och de olika arterna kan vara mycket olika varandra. Skötseln varierar åtskilligt beroende på art, men för att få en vink om hur växten ska skötas kan man utforska dess härkomst.

Namn: Dendrobium (Dendrobium)

Familj: Orchidaceae, orkidéer.

Ursprung: De rena arterna växer vilt i Asien och Australien.

Färg: Alla färger utom svart finns.

Beskrivning: Dendrobium - från grekiska dendron, träd och bios, leva. Namnet kommer av att de flesta arterna i släket är epifyter på träd.

Bakgrund: Det finns många arter av dendrobium. De olika arterna skiljer sig mycket från varandra och ska således också skötas på olika sätt. Också blommornas utseende varierar stort. De flesta arterna är epifyter och lever uppe i trädkronorna. Några är litofyter, vilket innebär att de växer på stenar. Dendrobium kan vara både upprättväxande och hängande. Den blommar oftast under vinter och vår, men kräver en viloperiod med mindre vatten och lägre temperatur för att blomma.

Placering: Generellt sett gäller en placering där luftcirkulationen och ljustillgången är god.

Sorter: Dendrobium är ett mycket stort släkte med över 1000 arter.

Skötsel: Skötseln varierar åtskilligt beroende på art, dock kan härkomsten ge en vink om hur växten ska skötas. Placeringen ska oftast vara ljust och blomman kan med fördel ställas utomhus på sommaren, den bör dock skuggas lätt under sommaren. Blomman dricker mycket vatten, men se till att hälla bort överflödigt vatten från fatet eller ytterkrukan. Duscha växten regelbundet. Dendrobium är känslig för etylen vilket kan göra att knoppar och blommor faller av, håll den därför långt från fruktfatet.

Användning: Dendrobium finns både som krukväxt och som snittblomma.


Dendrobium
Foto: Mats Hallgren

Odla.nu är en mötesplats och inspirationskälla för alla som är intresserade av växter, odling och en vacker trädgård.
Om oss & vår butikPersonuppgifterKundserviceKöp- och LeveransvillkorVäxtlexikonFrågor & svarPresentkort
Följ oss och bli inspirerad
FacebookFacebookInstagramInstagram
Gå till https://klarna.se/KlarnaGå till https://www.postnord.se/Postnord
© 2024 Odla.nu i Sverige AB