Skötselråd azalea

Edwin

Hej

Förra vecka köpte jag en liten azaleakrukväxt. Först när jag tog den ur förpackningen hemma märkte jag att den har vanskötts. Massor med blad har ramlat. Den har forcerats för att producera massor med knoppar så den tappar många av dem. Affären har inte vattnat den som den har behövt. Jorden var inte särskilt fuktig. Det var väl därför den var billig. Den har dock även lite ny tillväxt.

Jag ställde krukan i en balja med rumstempererat vatten och lät den dra in så mycket vatten den ville och sedan lät allt vatten rinna av så att krukan inte skulle stå i vatten. Ska jag vattna azalean så eller är det bättre att ge den 1-1½ dl vatten varje dag?

Jag har lagt lecakulor i ytterkrukan och häller på lite vatten för att luften ska bli mindre torr. Azalean står på ett bord framför fönstret för att den inte ska fara illa av elementet där. Den står i svalaste rummet i lägenheten men trots att jag nästan stängt av elementet helt så är det en bra bit över 20 grader. På nätterna brukar jag öppna dörren där som går till min inglasade balkong för att jag ska kunna sova bättre. Då blir det svalare.

Om det är över noll på balkongen kan jag då sätta ut azalean där eller måste det vara varmare? Ska den stå i solen eller i skuggan där det är kallare?

Eftersom azalea vill ha sur jord tänker jag blanda i kaffesump efter den har slutat blomma. Hur mycket ska det vara och hur ofta ska jag göra det? Måste jag vänta tills jorden är nästan torr då?

Slutligen undrar jag om azalean kan vattnas med urin utspätt 1 till 20 vatten eller om detta skulle skada den? Finns det förresten några krukväxter som absolut inte ska gödslas med utspätt urin?

Tack för all din ovärderliga hjälp. Jag har inte köpt azalean som slit-och-slängblomma utan för att den ska förgylla vintrarna med sina härliga rosa blommor.

Med vänliga hälsningar Edwin

Odla Svarar: 

Hej

Det här med krukazaleor kan vara lite kinkigt ibland. Det beror på delvis på att det är som du säger, azaleorna forceras fram för att blomma en viss tid av året och sedan de väl har kommit till affären, är det kanske ingen som vattnar alls. Det gäller att kolla innan man köper en sådan azalea så att den inte är torr.

Du verkar ha klarat azalean bra sedan du väl kom hem med den. Du har gjort rätt med vattningen. Det är det bra att ställa krukan i en balja med rumstempererat vatten ibland, särskilt om azalean har råkat torka något för mycket, fast det behöver du inte göra varje dag. Välj hellre regnvatten eller smält snö eftersom azalean inte gillar kalken som ofta finns i vattenledningsvatten. Samma gäller när du ska vattna den på vanligt sätt genom att dagligen ge den 1-1 1/2 deciliter vatten.

Eftersom azalean har vant sig att vara inomhus så är 0-gradigt lite för svalt för den, så vänta gärna tills det är något fler plusgrader innan du ställer ut den. Annars är det bra att ha azalean ute när det är varmt nog, det blir säkert varmt i din inglasning så fort solen visar sig. Azalea står gärna halvskuggigt, inte i direkt solgass, men inte i en djup skugga heller.

Din azalea står säkert i en liten kruka också, så om du har tänkt spara den bör du byta till en större kruka. Välj kalkfri rododendronjord till den.

Angående din fråga om kaffesump: visst kan du gödsla med det. Kaffesump är näringsrikt och något surt, det har pH på 5-5,5. Lagom är dock bäst, så ta inte för mycket utan några matskedar då och då.

Urin skadar inte azalean men du bör inte gödsla den för mycket med urin, eftersom kaffesumpen du tänker använda också innehåller näring. 1 gång per månad fram till midsommar kan vara lagom. Mer om gödsling kan du läsa här, även med urin: Gödsling. Jag kan inte tänka mig några växter som skadas av urin om detta inte övergödslas med, förutom kanske vissa stenpartiväxter som vill ha det väldigt magert.

Om du vill spara din azalea flera år, är det bra att ställa ut den under sommaren, halvskuggigt, kanske under en gles buske om du har möjlighet. Ta in azalean innan det blir minusgrader på hösten och försök ha den svalt och ljust.

Med vänlig hälsning Sylvia