Sharonträd

Bo

Hej

Köpte i våras ett sharonträd, Diospyros kaki, som vi har planterat i en kruka på vår altan. Den har växt och gett mycket gröna blad men inga blommor än.

Ska enligt försäljaren fungera i zon 1, vi bor i Glimåkra i nordöstra Skåne, men våra frågor är nu om vi kan plantera ut den i vår trädgård, vilka krav måste uppfyllas för att den ska klara sig? Vi har ett rätt skyddat läge vid sidan av vår entréutbyggnad som ger ganska mycket sol som vi tänkte plantera den om möjligt.

Har hört att man måste ha både hon- och hanblommor för att trädet ska ge frukt, stämmer det?

Tacksam för snabbt svar då det snart är dags för eventuell utplantering!

Mvh Bo

Odla Svarar: 

Hej

Sharon är ett sortnamn på kakiträd som odlas främst i Israel. Sharonträdets frukter saknar garvsyra vilket de andra sorterna har. De kallas för kaki eller persimon.

Angående persimonträdets vinterhärdighet har jag läst att det ska finnas i Kew Garden i London. Det motsvarar nästan vår "zon 0", de allra sydligaste och mest varma områden, men bara nästan.

Så i Sverige kan man odla persimon i växthuset som går att hålla lite vintersvalt. Trädet, om det är vuxet och väletablerat med tjock bark, ska kunna klara en kortvarig frostknäpp på -15 grader, men det klarar knappast några längre perioder av frost. Unga träd klarar det i alla fall inte.

En idé är kanske att bygga ett borttagbart växthus över trädet och med värmeslinga i jorden. Dessa växthus tar man sedan bort på våren och stänger av värmen. Kolla i länken till en artikel här nedanför hur de odlar dåligt vinterhärdiga palmer i zon 2. Visserligen tål palmerna mer kyla än kakiträdet då de har "kläder" på stammen, men idén är ju densamma. Här är länken: Medelhavet i Torslanda

Och visst, det krävs både han- och honträd för att det ska bli någon frukt.

Med vänlig hälsning Sylvia