Schersmin & Syren

Jag har en Kameliaschersmin som är gammal och vildvuxen, gles och ful. Hur gör jag lämpligast för att få den fin igen? Bör jag skära ner hela busken helt och hållet på en gång eller ska man ta en bit i taget. När gör man detta?

Jag är också tvungen att gräva upp flera buskar ur en syrenhäck tillfälligt (en grävskopa ska in i trädgården). Är det bara att sätta tillbaka syrenerna sedan eller måste jag beskära dem?

Hälsningar
Kia

Odla Svarar: 

Man skär regelbunden bort de äldsta grenarna 15-20 cm över marken, varannan eller vart tredje år. Då kommer det nya genar som blommar bättre.

Beskärningen görs på vårvintern. Men eftersom din schersmin inte har blivit beskuren på länge, kan du ta bort de äldsta grenarna efter blomningen. Lämna kvar några yngre grenar. När det har kommit nya grenar, kan du nästa år ta bort de du lämnade kvar nu. Då har du förnyat busken och kan sedan vänta några år och så börjar du om igen, lite i taget.

Om syrenerna inte är så stora, så går det nog att sätta tillbaka dem sedan, bara du ser till att de inte torkar under tiden. Är de gamla och risiga, kan du ju ta bort en del av de äldsta grenarna.

Läs mer här:
http://www.odla.nu/artiklar/syrener.shtml

Sylvia