Räta upp lutande syren

Katarina

Hej

Vi har en gammal syren som har stått och trängts med några förvuxna "trädslyn" i 3-4-metersklassen, antagligen väldigt länge, för den lutar sig bort från träden (som vi sågat ner) och mot solen. I år har den inte blommat på vissa grenar - jag kan inte se riktigt någon logik i var den blommar och inte men jag blir orolig att den mår dåligt på något sätt. Jag skickar med en bild. Längst ner kan du se slyet som börjar växa upp igen efter de nedsågade träden. Kanske har träden tagit för mycket energi från syrenen?

Tycker du att det ser ut som om syrenen mår dåligt?

Bör vi beskära den på nåt sätt, kanske ta bort grenar som tynger ner den eftersom den lutar så?

Har du några allmänna råd om hur man ska ta hand om gamla syrener?

/Katarina

Odla Svarar: 

Hej

Syrenen ser ju ut att blomma bra i alla fall. Tyvärr ser jag inte på bilden hur de grenarna ser ut som inte blommar.

Jag skulle råda er att ta helt bort det där slyet som börjar växa upp igen. Det tar mycket av energi från syrenen, så försök bli av med det. Gräv upp rötterna om det går att göra utan att skada syrenens rötter eller slå in EcoPlugs i de avsågade trädstumparna. Mer om EcoPlugs kan du läsa här: EcoPlugs

Sedan till syrenen. Jag har också svårt att se på bilden om det finns helt torra stammar på den och om den är flerstammig. Eventuella torra stammar kan du såga bort vid marknivån. Sedan kan du slå in ett par riktigt stabila stödkäppar på "baksidan" av syrenen och binda stammarna med breda, mjuka träduppbindare som lätt drar den bakåt mot käpparna så att den lutar lite mindre. Dra dock inte så hårt att rötterna skadas.

Mer om skötsel och beskärning av syrener finns i denna artikel: Syrener

Med vänlig hälsning Sylvia