Prydnadsgräs i lådor

Mattias

Hej Sylvia

Du har tidigare givit mig råd om tulpaner i en stor planteringslåda på en terrass. Lådan jag ska bygga ska ha tulpaner på våren och sedan bara prydnadsgräs resten av året. Lådan är ca 4 x 0,5 m och ca 25 cm djup.

Jag behöver hjälp att välja vilket perenna gräs jag ska ha. Jag vill att det ska komma upp så tidigt att det täcker de vissnande tulpanerna och gärna stå dekorativt visset även på vintern, ca 50 cm högt och gärna lite bambukänsla i vindljudet. Jag har kikat på vanligt fjäderborstgräs, kan det funka? Eller vilka sorter föreslår du? Kan jag i så fall så dessa inomhus för att få en tidig start?

Med vänlig hälsning Mattias

Odla Svarar: 

Hej

Du bör inte välja fjäderborstgräs, Pennisetum setaceum, eftersom det inte klarar vintern här. Är du beredd att varje vår köpa nya plantor så kan du förstås ha det. Fjärderborstgräs håller sig fint länge på hösten, men på våren är det dött.

Däremot kan du till exempel pröva med lampborstgräs, Pennisetum alopecuroides, det ska vara något härdigare även om det brukar vanligen odlas som ettårigt. En vanlig namnsort av lampborstgräs i handeln är 'Hameln', men den klarar vintrarna dåligt enligt mina försök.

Ett kanske bättre val är bland prydnadsgräsen är storfryle Luzula sylvatica och dess gulbladiga sort 'Aurea'. Den är städsegrön och sprider sig långsamt, så köp flera plantor i så fall.

Det är ganska lätt att så prydnadsgräs själv, så i såjord och täck fröna med ett jordlager som motsvarar dubbla fröets tjocklek. Bästa groningstemperatur 22-25 C, alltså inomhus. Skola om plantorna i tussar när de är stora nog att handskas och plantera ut efter avhärdning när nattfrosten är förbi. Alternativt köper du färdiga prydnadsgräsplantor inför sommaren och låter dem fröa av sig till hösten.

Läs mer här om prydnadsgräs. Det ligger några länkar sist i den artikeln, läs gärna även dem.

Med vänlig hälsning Sylvia