Gå direkt till innehållet
Fraktfritt från 699 kr
Vi har levererat växter och tillbehör sedan 1998
InspirationForum
Kassan

Prydnadsgräs - plantering och skötsel

Det är lite sent i hela landet nu för plantering av prydnadsgräs. I söder kan det fortfarande gå bra om plantorna får skydd för vintern, men det kan vara idé att vänta till våren.Odla.nu berättar ändå hur du planterar prydnadsgräs så du kan vara redo nästa säsong!

Av Katarina Kihlberg

Prydnadsgräs ska inte planteras för sent på hösten, då kan de få det tufft att klara vintern. Vänta i så fall hellre till i vår och var beredd på att jobba lite mer med vattningen.

Plantering av prydnadsgräs

Passa alltid på att jordförbättra när du planterar ditt prydnadsgräs. Gräv en stor planteringsgrop, ca 20 cm djupare och bredare än plastkrukan som gräset köpts i. Luckra upp jorden i botten på gropen och lägg på ett lager kompostjord, gödslad barkmylla eller planteringsjord av god kvalitet. Prydnadsgräs planteras på samma djup som de har i krukan, kommer det för långt ner är risken stor att det ruttnar.

Rötterna ska vara fuktiga innan de kommer ner i jorden. Sätt plantorna, med plastkrukan kvar, i en hink med vatten före planteringen och låt den stå där tills det slutar bubbla. Plocka därefter upp plantan ur plastkrukan och ner i jorden. Är rötterna så långa att de måste vikas för att få plats i gropen är det bra att beskära dem lite med en sekatör. Fyll nu gropen till hälften med jord och ta sedan en vattningspaus genom att fylla gropen med vatten. Låt vattnet rinna ner i marken och vattna igen några gånger. På så vis vet du att det finns vatten längre ner i marken. Fyll slutligen på med resten av jorden och vattna en slutlig gång. Det är rotblöta som gäller vid nyplantering, vilket innebär att marken ska vara helt mättad på vatten. Vattna regelbundet den första tiden efter plantering.

Hur tätt ska prydnadsgräsen stå?

En vanlig fråga är hur tätt plantor ska sättas. Det finns ingen tydlig regel eftersom det finns så många faktorer som spelar in vid varje tillfälle. Vill du ha en tät rabatt snabbt? Hur mycket får det kosta? Plantskolorna använder en fingervisning som lyder att ett gräs som är 30–40 cm högt planteras med 30–40 cm från centrum till centrum på plantorna, och en höjd på 100–120 cm med motsvarande avstånd.

Skydd för vintern

Beskärningsprincipen för prydnadsgräs är enkel – låt dem stå kvar som vinterprydnad. Växten får behålla näring och ett bra skydd mot kyla av de nedvissnande bladen. På våren klipps det vissna ner till några cm över marken. Många gräs är sena i vårstarten så misströsta inte om nytillväxten dröjer. På vintergröna gräs klipps bara det som är fult och visset bort.

Slutligen kan ett gräs som planterats sent på säsongen behöva hjälpa att hålla värmen över vintern. Välj material som inte blir blött och fuktigt, några decimeter granris blir ett utmärkt vintertäcke.

Goda grannar till prydnadsgräs

I perennrabatten står prydnadsgräsen fint tillsammans med exempelvis lavendel, rudbeckia, malört, fetknopp, lammöron, röllika, rosenflockel och martorn. Använd de höga gräsen som spännande kontrast bland de blommande grannarna och de lägre som fina utfyllnadsväxter eller marktäckare.

Läs mer om prydnadsgräs!

Prydnadsgräs olika sorter Prydnadsgräs - att välja sort

Odla.nu är en mötesplats och inspirationskälla för alla som är intresserade av växter, odling och en vacker trädgård.
Om oss & vår butikPersonuppgifterKundserviceKöp- och LeveransvillkorVäxtlexikonFrågor & svarPresentkort
Följ oss och bli inspirerad
FacebookFacebookInstagramInstagram
Gå till https://klarna.se/KlarnaGå till https://www.postnord.se/Postnord
© 2024 Odla.nu i Sverige AB