Problem tomatsådd

Sonja

Jag har ett problem med mina tomatgroddar. Jag har sått två gånger i mitt hemmagjorda växttält. Det är gjort på ett bord där jag har gjort ett tält av bubbelplast. Jag har ställt en ugn under bordet och hängt upp extra växtljus. I tältet har jag mellan 15-19 grader och ljuset är satt till att lysa cirka 7 timmar om dagen.

De flesta fröna jag sådde har kommit upp så fint, även tomaterna. Men när tomaterna har fått de första två bladen tar jag bort plastlocket så de inte ska bli "sura", men tomaterna torkar istället in. Jag fattar inte varför. De har det inte för torrt, ej heller för blött. Vad är det som händer? De andra fröerna kommer så fint.

/Sonja

Odla Svarar: 

Hej

Jag undrar vad du menar med att du ställt en ugn under?

När du ska så tomater bör du så dem i lite varmare temperatur än 15 grader. Använd gärna såjord och ett miniväxthus som du ställer cirka 22 grader varmt. När tomaterna har grott och bildat första riktiga bladparet, förutom hjärtbladet, kan du skola om tomatplantorna i porös, näringsrik blomjord och sedan ställa in dem svalare, kanske i ditt växttält. Öka ljuset där, det bör vara cirka 12-14 timmar/dygn med ljus.

Du kan läsa mer om att odla tomater här: Dags att så tomater!

Med vänlig hälsning Sylvia