Prärieplantering

Hej!
Vilka växter, ställe och jord lämpar sig bäst för "prärie" rabatt/äng? Måste jag sätta t.ex. gräs i krukor att det skulle inte sprida sig okontrollerat? Alltså, hjälper det? Jag blev så förtjust i den här typ av planteringen när jag såg den i böcker... Men jag är ingen mästare. Har jag chans att lyckas?! Att få ett bra effekt måste planteringen vara anlagd på ett stort område?

Tack för svaret!
Veronika

Odla Svarar: 

Vi har ju en fin prärieplantering här i Botan i Göteborg. Välkommen att titta.

Jag har också skrivit om den här: http://www.odla.nu/artiklar/Prairie-des-lis.shtml

Man har ett område som är ca 50 m x 15 m i en svag sluttning. På denna har man planterat många olika sorters gräs, utan krukor, de höga i mitten och de lägre utmed kanterna. man kan nämligen gå runt planteringen så den måste vara vacker från alla håll.

Mellan gräsen har man sedan planterat in massor av olika sorters liljor och många andra lökväxter som avlöser varandra under hela sommaren. Några enstaka buskar finns där också, som magnolia och olvon.

Man har också enstaka prärieperenner: eldröda montbretior mellan de medelhöga gräsvipporna samt några vita rudbeckior och rosenstav i framkanten. Titta på bilderna i min artikel!

Sylvia