Gå direkt till innehållet
Fraktfritt från 699 kr
Vi har levererat växter och tillbehör sedan 1998
InspirationForum
Kassan

Liljornas prärie

Liljornas prärie (Prairie-des-lis) i Göteborgs botaniska trädgård.

I slutet av maj, när den på hösten planterade nya lökängen intill dammen började närma sig sin sommarvila, kom arbetena med Liljornas prärie i gång ordentligt. Innan dess hade det varit en naken jordplätt som väckte nyfikenhet och frågor om vad som månde bliva.

Botans designteam Rigmor Celander och Henrik Zetterlund hade slagit ihop sina kloka huvuden och planerat en riktig gräsälskarens eldorado! Vi var förstås där med kamerorna och förevigade planteringsarbetet. Sedan dess har vi besökt platsen med ojämna mellanrum och tagit bilder under sommarens gång.

På försommaren var det tvåhundra höga, vita kungsliljor, Lilium regale, som lyste bland de ännu ganska blygsamma grästuvorna, för att senare under sommaren drunkna i ett hav av olika, högre grässorter. Liljornas bulliga, mörkröda fröställningar är också mycket dekorativa där de sticker upp bland gräset. De blåa och vita cirklarna med spanska klockhyacinter som kantade rabatten på våren, försvann under försommaren i lägre, sirligare grästuvor, när de hade gjort sitt.

Under senare delen av juni var det dags för höggräspräriens vippor att börja slå ut, och tillsammans med dessa lyste de sista vita liljorna och den äkta "fleur-de-lis", "liljans blomma", som avser blomman hos den djupblåa Iris latifolia.

När vi var där senast, nu i mitten av augusti, hade man planterat in senare sorter av vita, orientaliska liljor. Dessa lyste tillsammans med eldröda montbretior och lika eldröda strån av bomullsgräs, Imperata cylindrica, samt enstaka prärieperenner som vita rudbeckior och rosenstav.

Nu hade också gräsvipporna nått sitt vackraste stadium och det var spännande att titta på alla dessa sorter av prydnadsgräs och småbambu som fanns.

Man hade också gjort ett hemligt rum med hjälp av höga elefantgräs, Miscanthus giganteum. Inne i denna höga gräsring kan man ana stora plantor av Datura i olika sorter.

Rabatten ramas in av olika sorters buskar, som ännu inte har hunnit komma så långt.

Vi kommer att följa rabatten även senare under hösten och vintern. Det kanske kommer upp en och annan överraskning under höstens gång och gräsvipporna kommer ju att vara mycket eleganta även senare, när nattfrosten pudrat dem med sitt vita puder.

Enligt Botan ska det sedan bli vinterslåtter och luntning, som för över Liljornas prärie till nästa säsong, då cykeln upprepas igen.

Lökängen med Liljornas prärie under arbete
Spartina pectinata 'Aureomarginata'
Carex oshimensis 'Evergold'
Chasmanthium latifolium, Droppax
Crocosmia 'Lucifer' med låga grästuvor
Deschampsis caespitosa 'Bronzeschleier', tuvtåtel
Deschampsis flexuosa 'Tatra Gold'
Glad planterare, Anna Brandin jobbar
Hemligheter inne i gräsringen
Lilium regale
Liljornas präria
Miscanthus 'Mispe'
Pennisetum alopecuroides 'Hameln' 'Imperata 'Cylindrica' m.fl.
Phalaris asrundinacea 'Feesey'


Lökängen med Liljornas prärie under arbete


Glad planterare, Anna Brandin jobbar


Lilium regale


Pennisetum alopecuroides 'Hameln' 'Imperata 'Cylindrica' m.fl.


Deschampsis caespitosa 'Bronzeschleier', tuvtåtel


Carex oshimensis 'Evergold' 

Odla.nu är en mötesplats och inspirationskälla för alla som är intresserade av växter, odling och en vacker trädgård.
Om oss & vår butikPersonuppgifterKundserviceKöp- och LeveransvillkorVäxtlexikonFrågor & svarPresentkort
Följ oss och bli inspirerad
FacebookFacebookInstagramInstagram
Gå till https://klarna.se/KlarnaGå till https://www.postnord.se/Postnord
© 2024 Odla.nu i Sverige AB