Prakthäggmispel som insynsskydd

Anders Nilsson

Hej! Vi tänkte plantera några prakthäggmisplar som insynsskydd mot grannen då vi ser rakt in i varandras hus och trädgårdar. De ska inte utgöra en häck utan få stå fritt i en liten grupp av solitärer, då där redan står en häck som inte är så hög eller blir högre än 1, 3 meter. Vad är ett lagom planteringsavstånd för vår prakthäggmisplar och hur många bör vi ha? Det rör sig om tio meter och jag hade tänkt mig tre meter mellan varje så bör de täcka upp bra. Hur länge behåller de bladen och när är lövsprickningen? Kanske har du något annat förslag? Vänligaste hälsningar, Anders

Odla Svarar: 

Du kan plantera häggmisplarna lite tätare, det tar ju något år innan de ger ordentligt med skydd om det är meningen att vara heltäckande. Annars kan 3 meter vara lagom om de ska stå luftigt. 
Häggmispeln behåller bladen till första kalla dagarna på hösten, men det beror ju på var du bor någonstans. Ungefär samma tid som björkar. På våren är den inte bland de första som slåt ut utan är ungefär mitt i lövsprickningsperioden. 

Men du kan också plantera en rad olika buskar som blommar olika tider om du vill ha lite mer variation och kanske häftiga höstfärger.
Då jag inte vet vilken zon du bor i så är det svårt att ge råd om sorter. 

En annan idé är att plantera en vacker, tättvuxen blågran på det stället där ni ser in i varandras hus. Då har ni skydd mot insyn året om och den kan användas som "julgran" med ljusslingor på under vintern.

Sylvia