Gå direkt till innehållet
Fraktfritt från 699 kr
Vi har levererat växter och tillbehör sedan 1998
InspirationForum
Kassan

Vackra höstfärger på buskar och träd

De härliga, starka och mustiga höstfärgerna kommer allra bäst till sin rätt när den efterlängtade höstsolen lyser på löven och frosten har nupit dem i kanterna. Energinivåerna fylls på under fantastiska höstdagar, och visst är det en njutning att gå ut en sådan dag?!

Av Sylvia Svensson

Höstens flammande färger tilltalar de allra flesta även om man kanske inte uppskattar hösten i sig lika mycket. De många färgsprakande buskarna och träden som ståtar med allt från starkt gult till djupt röda färger pryder sin plats i din trädgård, koloni eller täppa.

Buskar med vacker höstfärg

Björkspirean, Spiraea betulifolia, är ett av de säkraste korten med sina äggrunda blad. Björkspirean får en fantastisk rödorange höstfärg oavsett hur hösten har varit. De bruna resterna av sommarens blommor kan du knipsa bort om du så vill, men de stör inte särskilt mycket. Spireor klipper du annars bäst på senvintern genom att ta bort gamla, risiga grenar med några års mellanrum och i övrigt underhålla buskens rundade form med formbeskärning. Zon 6.

Ett annat säkert kort är vingbenved, Euonymus alatus. Vingbenveden lyser i en fantastisk ceriseröd höstskrud så fort nätterna blir lite kallare. Zon 5.

Korneller av olika slag brukar också vara pålitliga höstbuskar. Om man har de ryska kornellerna med sina färgade grenar, Cornus alba med sina färgade grenar, får man dubbel glädje av dem i form av lysande mörkröda höstfärger och vitblåa bär, och senare under vintern lyser deras röda eller gula stammar vackert mot snön. Zon 4-6 beroende på sort.

En rolig släkting till kornellen är amerikanskt hönsbär, tidigare kallad krypkornell, Cornus canadensis, en perenn växt som har rödlysande höstfärg och röda bär. Den blir cirka 10-15 centimeter hög och kan bilda en fin marktäckare under buskar och träd.

Sommarblommor
Sommarblommor
Handla nu

Svartaronian, Aronia melanocarpa, gör sällan någon besviken. Svartaronian lyser om hösten med både röda, orange och svartbruna blad och blanka, svarta, ätliga frukter. Det finns svartaroniasorter i olika höjder och de är härdiga upp till zon 4-6, beroende på sort.

Ett annat bär som alltid får vackert höstfärg är blåbär. På min bild ses blåbäret 'Putte' i sina höstkläder! Zon 6.

Skogsolvon, Viburnum opulus, har förutom lysande röda höstlöv, även blanka, vackra bär. Zon 7. Det finns även andra arter och sorter inom olvonsläktet med fantastiska höstfärger som du kan hålla utkik efter.

En buske som du inte får glömma bort är stor häxal, Fothergilla major, som med sina rödorange höstlöv lyser upp vilken plantering som helst. Zon 4(5).

Rönnsumak, Rhus typhina och släktingen korallsumak, Rhus glabra med namnsorten ’Laciniata’ är fantastiska i sina höstfärger. Rönnsumaken är oftast mest orange medan korallsumaken är citrongul, kryddat med lite orange. Zon 3.

Klättervin, Parthenocissus quinquefolia, är en höstväxt att lita på. Klättervinets fingerflikiga blad brinner i alla nyanser av rött, och den kan klä murar, bergknallar, pergolor, plank och spaljéer med den mest fantastiska färgprakten man kan tänka sig. Zon 4.

Träd med vacker höstfärg

Den på hösten pepparkaksdoftande katsuran, Cercidiphyllum japonicum, får lysande, citrongula och ljusorange höstlöv. Det finns även sorter som får vinröda blad, som ’Red Fuchs’. Zon 5.

Det är välkänt att det finns många lönnar, Acer, som ofta får en mer eller mindre orangeröd eller lysande gul höstfärg. Dock är lönnarna mer känsliga för vädret, så soliga dagar och kalla nätter resulterar i en mer lysande färgsättning. Om du vill att det ska lysa om hösten är det många av de japanska lönnarna, Acer palmatum, som du kan satsa på. Zon 3(4).

Att bergkörsbär, Prunus sargentii, och dess namnsorter får en alldeles underbar rödorange höstfärg har väl inte gått många förbi. Bergkörsbär bildar med tiden stora träd, men har du plats är de väl värda att satsa på. Zon 5.

Scharlakanseken, Quercus coccinea 'Splendens', gör inte mycket väsen av sig under sommaren, men på hösten klär scharlakanseken sig i lysande röd dräkt som verkligen syns! Zon 4.

Det finns en rad fantastiska rönnar med mer eller mindre rödorange höstfärg. En av de mest lysande är den japanska rönnen Sorbus Commixta-gruppen samt Sorbus ’Dodong’ E. Zon 5.

#Höstens färgexplosioner#

Oavsett hur du bor möts du av höstens färgexplosioner så snart du tittar ut, och visst är det härligt att vi har tydliga årstider i vårt avlånga land?!

Anmäl dig till vårt nyhetsbrevErbjudanden, nyheter och inspiration varje vecka!
Odla.nu är en mötesplats och inspirationskälla för alla som är intresserade av växter, odling och en vacker trädgård.
Om oss & vår butikPersonuppgifterKundserviceKöp- och LeveransvillkorVäxtlexikonFrågor & svar
Följ oss och bli inspirerad
FacebookFacebookInstagramInstagram
Gå till https://klarna.se/KlarnaGå till https://www.postnord.se/Postnord
© 2023 Odla.nu i Sverige AB