Potatishjälp!

Erik Gustafsson

Hej, jag och min sambo har börjat amatörodla lite. Vi har några frågor ang. potatis, kom ihåg att vi är nybörjare så frågorna kan verka lite dumma kanske :). Fråga 1. Vi vet att groddarna ska sättas uppåt när man sår, men vad exakt är konsekvensen av att inte ha dem just uppåt? Fråga 2. Vi var dumma nog och inte tänkte så mycke på vilken sort vi köpte. Vi tog Maestro, en sommarpotatis. Nu i efterhand så vore de ju såklart bättre att ta både lite färskpotatis, sommarpotatis och vinterpotatis då vi vill kunna lagra den över vintern. Nu har ju vi gjort bort oss och köpt 9 kg sommarpotatis. Frågan är, finns det något sätt att lagra sommarpotatis under en längre tid eller kommer vi bli tvungna att äta 5 kg potatis om dagen för att inte behöva kasta ? :).

Tack på förhand. Mvh / Erik

Odla Svarar: 

Hej!

1. Det tar bara lite längre tid för blasten att komma upp om groddarna hamnar upp o ner. Annars funkar det ändå.

2. Det är svårare att lagra sommarpotatis då den har inte så bra lagringsegenskaper, d v s den är ofta tunnskalig. Men låt den ligga kvar i jorden under tiden du tar upp det som behövs, resten tar du upp så sent som möjligt. Det kan behövas att du slår blasten om den börjar visa tecken på sjukdomar men själva knölarna kan ligga kvar ett tag.

Du kan också prata med grannar o vänner som också odlar potatis och fråga om ni kan byta knölar med varandra, så att du får några sena potatis och grannen får några tidiga.

Läs mer om potatis genom att göra en sökning på Odla med ordet potatis, t.ex. denna: Odla potatis

Med vänlig hälsning

Sylvia