Plantera vid gravsten

Petra

Hej

Min pappa dog för ett litet tag sedan och det är dags att arrangera vid hans grav. Vi har valt en vanlig "klump" natursten från hans egen trädgårdstomt som ska få en liten inskription. Stenen är alltså inte så hög, kanske som mest 30 cm.

Vi behöver dock hjälp med lämpliga växter att plantera kring/framför stenen. Vi kan INGENTING om växter. Själva planteringen blir inte så stor, kanske en kvadratmeter framför stenen. Så allt lågt, grönt, lättskött... Gärna något som ringlar sig och något som kanske blommar någon gång under året.

Snälla hjälp, vi vill göra fint för pappa.

/Petra

Odla Svarar: 

Hej

Beklagar sorgen!

Vård av gravplatsen kan upplåtas mot avgift till kyrkogårdsförvaltningen om man inte kan eller har tid eller ork att göra det själv.

Det kan finnas lokala bestämmelser att ta hänsyn till om hur man får och inte får smycka graven, men enligt den nya Begravningslagen från 1990 får gravrättsinnehavaren större frihet att själv bestämma utformningen. Så om du läser bestämmelserna noga och eventuellt frågar förvaltningen ifråga om råd, så kanske det går att göra egna planteringar nästan som man vill ha det, bara god gravkultur tillgodoses. Man behöver vanligen lämna ritning på sin tilltänkta gravvård om man inte vill välja standardutförandet. Även begravningsbyrån kan hjälpa till med råd och även med det praktiska.

Om du vill sköta det själv, så läs gärna min artikel här: Växter till kyrkogården.

Då jag inte vet var graven finns någonstans är det tyvärr svårt att rekommendera lämpliga växter.

Med vänlig hälsning Sylvia