Plantera nära husvägg?

Åsa

Hej

Jag undrar hur nära en husvägg man törs plantera buskar och träd utan att riskera att rötterna tränger in och skadar husgrunden? Jag har ett persikoträd som på några få år har blivit 2-3 m högt och varje år bär massor av frukt. Det växer en knapp halvmeter från husgaveln.

Nu är jag på väg att plantera ut min Bornholmsfikonbuske och bästa läget vore egentligen intill huset på sydsidan. Men vart tar rötterna vägen? Hur stor kommer fikonbusken att bli om den trivs? Jag bor på Gotland. Fikonbusken, liksom persikoträdet växer så det vore lätt att spaljera dem. Är det några fördelar med det?

/Åsa

Odla Svarar: 

Hej

Det är ingen lätt uppgift att bedöma hur nära en husvägg ett träd kan stå, det finns många aspekter att ta hänsyn till. Kanske kan du läsa min artikel om trädrötter här: Säkert planteringsavstånd

Om ditt persikoträd växer en knapp halvmeter från husgaveln, så det är ganska så nära. Men persika hör inte till träd med aggressiva rötter, så om det inte finns några vatten- eller avloppsledningar i närheten, tror jag inte det kommer att skada husgrunden om denna är av betong.

När du nu ska plantera ett fikon också, så plantera det helst med säkrare avstånd, minst 2 meter från husgrunden. Spaljera fikonbusken och persikoträdet kan du ändå göra med en fristående pergola eller liknande. Fördelen med spaljering är att du kan styra trädets och buskens växt genom att binda upp dem i pergolan eller klippa dem så att de följer pergolaväggarna. Visst skydd mot hårda vindar får växterna också av pergolan.

Med vänlig hälsning Sylvia