Pion insnärjd i kvickrot

lena ekelund

Hej På vårt nyköpta torp med tung lerig jord har jag hittat en gammal, stor pion. Men den är helt insnärjd med kvickrot som nästan allt annat i trädgården. Vill så gärna rädda pionen och dela den. Ser inte ut att vara gjort på minst 30 år. Hoppas du kan hjälpa både mig och pionen.

Odla Svarar: 

Hej!

Visst ska du rädda pionen och även alla andra, gamla rara växter som kommer upp! Ha inte för bråttom nu utan bo in denna sommar och kolla vad som kan dyka upp.

Kvickrot är inte den roligaste att försöka bli av med. Den har långa jordstammar med utlöpare i flera våningar, 20-30 cm ner i jorden. Dessutom förökar den sig med frön, så ta bort axen innan de hinner mogna. Där du vill bli av med kvickrot, gräv upp rötterna med grep, sålla jorden och plocka bitarna väldigt noga. Minsta lilla rotbit bildar en ny växt. Upprepa grävningen 2-3 gånger under sommaren. Ta bort alla skott som kommer, överallt, så svälter du så småningom ut den. Finns den även i gräsmattan, klipp gräset regelbundet så tröttnar den så småningom. Där det inte går att gräva, kan du försöka med marktäckning med svart plast eller markväv.

För att rädda pionen så gör så här: - rensa för hand runt om pionen nu på våren, men akta skott och rötter. - gödsla pionen nu på våren, kogödsel eller stallgödsel passar bra - låt pionen blomma och håll undan gräset under hela sommaren genom att kontinuerligt rensa runt pionen - i september, i mitten eller slutet beroende på var du har torpet någonstans, ta upp pionen och dela den - plantera tillbaka den i en ny rabatt som du gjort i ordning i förhand och som är utan ogräs - om att plantera pioner kan du läsa mer här: Plantera pioner på hösten

Du kan göra på samma sätt med de flesta andra perenner du vill spara.

Med vänlig hälsning Sylvia