Gå direkt till innehållet
Fraktfritt från 699 kr
Vi har levererat växter och tillbehör sedan 1998
InspirationForum
Kassan

Plantera pioner på hösten

Det säljs pionknölar så här på hösten och de ska ner i jorden innan frosten kommer på allvar. Dessutom är det en bra tid för att dela och omplantera äldre pioner som du redan har!

Av Sylvia Svensson

De ljuvliga pionerna förgyller trädgården på försommaren med sin fantastiska blomning. Nu på hösten är det en bra tid att plantera nya pionrötter eller dela och omplantera äldre pioner.

När ska jag plantera?

Den bästa tiden att plantera pionknölar är september och oktober, fram tills första frosten. Det går alltså att plantera pioner så länge frosten inte har hunnit gå ner i jorden. Lite nattfrost gör inget eftersom pionknölen ligger skyddat med några centimeter jord och lövtäcke över sig. Det går även bra att plantera dem på våren.

#Förbered pionrabatten#

Pionrabatten gör du genom att på en solig plats gräva cirka 40-50 centimeter djupt och lika brett och så fyller du gropen med något lerhaltig mulljord. Blanda in lite benmjöl i jorden för långtidsverkan. Lägg ingen färsk gödsel intill knölarna, men du kan blanda lite välbrunnen stallgödsel runt omkring.

Se till att dräneringen är bra och att inget vatten blir stående där någon längre tid. En lätt upphöjd rabatt kan vara en möjlighet.

#Så här planterar du pionerna#

Plantera pionknölen grunt, ögonen ska vara 5-6 centimeter under jordytan, annars kommer de inte att blomma. Se till att "ögonen" kommer uppåt och pionknölen ligger så att alla delarna är ungefär lika djupt planterade.

#Skydda pionen inför vintern#

De första vintrarna, och särskilt om du planterar sent, är det viktigt att du skyddar pionknölen mot frost. Lägg minst 10 centimeter lager torra löv eller täckbark över knölen och ankra det med granris som skydd under vintern. De grunt planterade knölarna kan annars lätt frysa upp mot ytan när marken fryser till och då kan de riskera att få frostskador, så de måste täckas de första vintrarna.

#Snö och tjäle - plantera pionknölarna i kruka#

Skulle du köpa dina pionknölar så sent att det redan ligger snö och är tjäle i marken, kan du plantera pionerna i en kruka som du förvarar i ett förråd eller liknande som håller runt 0-gradigt under vintern. Plantera sedan ut på våren.

Lycka till med dina pioner!

Odla.nu är en mötesplats och inspirationskälla för alla som är intresserade av växter, odling och en vacker trädgård.
Om oss & vår butikPersonuppgifterKundserviceKöp- och LeveransvillkorVäxtlexikonFrågor & svarPresentkort
Följ oss och bli inspirerad
FacebookFacebookInstagramInstagram
Gå till https://klarna.se/KlarnaGå till https://www.postnord.se/Postnord
© 2024 Odla.nu i Sverige AB