Petunia och isbegonia

Edwin

Hej

Nyligen fick jag en petunia och en isbegonia (semperflorens) av min dotter. Jag har dem inomhus eftersom tomaterna skuggar allting så mycket på balkongen och jag har heller inte utrymme åt dem där det är ljust där. Nu vill jag gödsla dem med utspätt urin eller kaffesump eller en blandning som jag gör med allt annat. Hur mycket ska urinet spädas ut med vatten för att det ska bli rätt styrka på gödslingarna av isbegonia och petunia?

Om det ska vara kaffesump, hur mycket ska det vara, och om det ska vara en blandning av urin och kaffesump, vilken styrka och hur mycket av varje ska det vara? Hur ofta ska jag gödsla dem?

En medlem har skrivit att hon gödslar sina petunior varje gång hon vattnar. Skulle det vara bra om jag vattnade med urin utspätt med 40 delar vatten varje gång? När jag gödslar mina småplantor och om de inte har blommor eller knoppar, som t ex till mina Phalaonopsis-orkidéer brukar jag använda som gödselmedel mitt urin utspätt med 40 delar vatten och det verkar inte ha några negativa resultat. Annars gödslar jag de flesta av mina krukväxter med mitt urin utspätt med 20 delar vatten. Tack för hjälpen. Den är ovärderlig.

Med vänliga hälsningar Edwin

Odla Svarar: 

Hej

Jag är lite osäker om dessa typiska sommarblommor klarar inomhusklimatet, de är ju anpassade till att vara ute. Men du kan förstås pröva: ljust, svalt och luftigt.

Om du vill gödsla med urin så blanda cirka 1/2 - 1 deciliter i en kanna med 1 liter. Detta kan du vattna med sedan 1 gång per vecka.

Vill du gärna gödsla varje gång du vattnar så ska det vara mycket svagare lösning, varför inte just 40 delar vatten. Till orkidéer ska det också vara en svagare blandning och mer sällan, 40 delar verkar ju vara ok.

Det kan dock hända att lukten börjar besvära dig om det blir starkare koncentrationer i krukorna, de flesta använder urin till uteväxter. Om urin kan du läsa mer här: Gödsla med urin

Kaffesump passar nog också bättre att användas till uteväxter. Läs gärna ett av mina tidigare svar i ämnet: Gödsla med kaffesump.

Med vänlig hälsning Sylvia